NESREĐENE GRUNTOVNICE

Zastupnici složni: Neriješene zemljišne knjige razlog su zbog kojega zapinju brojne investicije

Urša Raukar (Možemo) upozorava da su problem i poljoprivredna zemljišta
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici usuglasili su se u četvrtak da će višegodišnji Program katastarskih izmjera građevinskih područja do 2030. donijeti višestruke koristi, te kako nesređenost gruntovnice i katastra priječi investicije i gospodarski razvoj.

Neriješene zemljišne knjige razlog su zbog kojega 'zapinju' brojne investicije, upozorila je Vesna Vučemilović (HS) raspravljajući o Programu 'teškom' oko tri milijarde kuna, od čega bi se 156 milijuna osiguralo iz državnog proračuna, a ostatak iz drugih izvora, većinom sredstva EU.

Sredstva iz državnog proračuna čine tek pet posto, iz kojih se onda drugih izvora planiraju plaćati naknade, putni troškovi djelatnika ministarstava i Državne geodetske uprave? zanimalo je Mirelu Ahmetović (SDP),

Za cijeli Program napravljena je detaljna analiza kapaciteta i potrebnih sredstva, neki iznosi su navješteni i od njih se očekuje daljnja realizacija, odgovorio je državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir.

Glavna aktivnost Programa je obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim te drugim područjima značajnim za razvoj.

Građevinska područja iznose oko 550.000 hektara, što čini 9,7 posto površine države, a procjena je da se na tim područjima odvija više od 80 posto svih gospodarskih aktivnosti.

Urša Raukar (Možemo) upozorava da su problem i poljoprivredna zemljišta te je upitala zašto i ona nisu obuhvaćena i kojim programima će biti.

Više od 80 posto aktivnosti odvija se na građevinskom zemljštu, pa će se spomenutih 3 milijarde kuna u 10 godina uložiti tamo, ostala zemljišta slijede u nastavku, kada se zadovolje prioriteti, odgovara Uhlir.

Branko Bačić (HDZ) poziva da u prioritetima budu otočne općine, u kojima je stanje sa zemljištima i katastrom posebno zahtjevno.

Katarinu Nemet (IDS) zanimalo je koliko u prosjeku treba za obnove katastra i zemljišne knjige, jer u Istri su, primjerice, neki taj posao počeli prije sedam-osam godina, a do danas ga nisu završili.

Uhlir navodi da u različitim krajevima postupci različito traju, no naglašava da će se uz Program izmijeniti i dva pripadajuća zakona, pa će se procedure ubrzati, odnosno skratiti, četiri do pet puta.

Josip Borić (HDZ) primjetio je da je interes za novu katastarsku izmjeru iskazalo 350 lokalnih jedinica, a da njih 205 to nije učinilo, pa pita hoće li one stati bez mogućnosti obnove katastarskih knjiga?

To ne znači da će Program biti zatvoren, rekao je Uhlir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11