ŽURE S IZMJENAMA

ZASTUPNICI U PANICI: AFERA KUJUNDŽIĆ POKRENULA VAL ISPRAVAKA IMOVINSKIH KARTICA Dužnosnici masovno revidiraju ranije prijavljene podatke

 
Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Brojne nekretninske dubioze i krivo ispunjene imovinske kartice Plenkovićevih ministara, koje su na površinu isplivale tijekom prošle i početkom ove godine, očito su natjerale i pojedine saborske zastupnike da provjere svoju imovinu i upišu točne podatke.

Jutarnji list proučio je imovinske kartice svih saborskih zastupnika i uočio brojne promjene koje su se događale krajem prošle godine, kada su imali i obvezu unijeti izmjene u svojim imovinskim karticama.

Čak je 12 zastupnika, sudeći prema podacima koje smo prikupili, mijenjalo površinu svojih nekretnina, njihovu vrijednost, neki su to čak napravili više puta u prilično kratkom vremenu, neki su upisali potpuno nove nekretnine kojih dosad nije bilo, a pojedinci su sada naveli i skupe satove koje ranije nisu imali.

Sporno zemljište

Tako je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i izgledni kandidat na unutarstranačkim izborima za potpredsjednika stranke, krajem studenoga povećao vrijednost imovine za čak 1,190 milijuna kuna, a površina kuće i vikendice narasla je za čak 374 četvorna metra.

Bačić je, vidljivo je to iz imovinske kartice, ranije u imovinskoj kartici navodio da ima kuću i vikendicu, a sada je unio da ima kuću s okućnicom i vikendicu s pripadajućim zemljištem. Kuća s okućnicom u Blatu na Korčuli koju je osobno stekao nasljedstvom ima 183 četvorna metra, umjesto 160, i vrijedi 740.000, umjesto 500.000 kuna. Vikendica s pripadajućim zemljištem u Prigradici, umjesto pola milijuna kuna, sada je vrijedna 1,450 milijuna kuna, a površina se povećala sa 160 na 511 četvornih metara.

Ovu je vikendicu stekao “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od imovine i imovinskih prava, kupnjom od samostalne djelatnosti, te kreditom”. - To je imovina koju sam imao i prije, a sada sam krajem prošle godine upisao i zemljište - pojašnjava Bačić, koji je i u ovoj godini mijenjao karticu. Naime, kako nam je pojasnio, stekao je još neke nekretnine nasljedstvom nakon smrti oca, zajedno sa sestrom. - Sada sam i to suvlasništvo upisao nakon što mi je sud to službeno proknjižio - kaže Bačić.

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, značajno je povećao svoju imovinu. Ranije nije imao nekretnina, a sada je naslijedio kuće i oranice u sinjskoj krajini. Zanimljivo je kako je Bulj u samo dva mjeseca shvatio da je unio pogrešne podatke u karticu. Tako je 29. studenoga prošle godine upisao kuću u Karakašici veličine 87 četvornih metara koja vrijedi 300.000 kuna i koju je dobio nasljedstvom, da bi već 30. siječnja ove godine upisao da je kuća veličine 187 četvornih metara i da vrijedi pola milijuna kuna.

Bulj je naslijedio i sedam posto kuće u Sinju na parceli koja se proteže na čak 55.000 četvornih metara, a na istoj parceli ima vlasnički udio u brojnim njivama koje je također stekao nasljedstvom. Bulj pojašnjava da je riječ o nasljedstvu nakon što su mu umrli roditelji prošle godine, a kako su zemljišne knjige neuredne, teško je bilo procijeniti vrijednost i ukupnu površinu.

Tisuću čestica

- Ima na tisuću čestica, šuma, njiva, kuća, a sve se dijeli među rodbinom i nemoguće je sve točno unijeti - pojašnjava.

Miroslav Tuđman je pak ispravio površinu svojih nekretnina. Tako je krajem prosinca prošle godine kuća u Selcu upisana kao kuća s okućnicom veličine 1408 četvornih metara, umjesto 140, a vrijednost je ostala ista kao i kada ju je prvi put prijavio u imovinskoj kartici 2016. - 700.000 kuna. Vikendica u Velikom Trgovišću je pak “narasla” za 28 četvornih metara, pa sada ima 68,44 kvadrata, a procijenjena vrijednost ostala joj je ista - 80.000 kuna. Tuđman pojašnjava da se prije osam do deset godina, kada je prvi put ispunjavao karticu, nije unosilo zemljište. - Sada sam i to unio, krajem godine - kaže.

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj je pak blago korigirao vrijednost stana i garaža u Osijeku. Tako je stan od 120 kvadrata koji je u vlasništvu njega i supruge u srpnju 2017. procijenio na 950.000 kuna krajem prošle godine procijenio na nešto više od milijun kuna.

Kupili od plaće

Bernarda Topolko, Čurajeva stranačka kolegica, krajem godine upisala je novi stan u Čakovcu, druge nekretnine (vjerojatno spremišta i parking) i garažu, a nekretnine su u vlasništvu nje i supruga. Tako su od plaće, nasljedstvom i prodajom imovine suprug i ona stekli stan od 62 kvadrata vrijedan 565.000 kuna.

Nove nekretnine krajem godine upisao je i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Iz imovinske kartice vidljivo je da je supruga na građevinskom zemljištu koje su imali u Tkonu sagradila vikendicu koja s pripadajućim zemljištem ima 619 četvornih metara procijenjene vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Darinko Kosor, nekadašnji predsjednik HSLS-a, sredinom studenoga prijavio je sat Rolex od 30.000 kuna koji je stekao od samostalne djelatnosti, a HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev također je prijavila Rolex od 50.000 kuna koji je dobila na poklon od supruga.

Orsat Miljenić, SDP-ov zastupnik, početkom siječnja prijavio je čamac Leidi 600 vrijedan 190.000 kuna koji je stekla supruga kupnjom od osiguranja i prodajom imovine, Anka Mrak-Taritaš, čelnica Glasa, zajedno sa suprugom uštedjela je od prodaje imovine 300.000 kuna, a ona sama 10.000 eura. Nikola Grmoja (Most) prijavio je novi automobil, Škodu Octaviju, kupljen kreditom za 100.000 kuna. I SDP-ov Domagoj Hajduković krajem siječnja prijavio je novi Passat vrijedan 130.000 kuna koji je kupio od plaće.

Grčićeva supruga vozi auto iz 1918.

Branko Grčić, SDP-ov saborski zastupnik, početkom prošle godine u imovinsku je karticu unio osobni automobil u vlasništvu supruge Suzuki Swift vrijedan 80.000 kuna.

Supruga je auto, navodi se u kartici, kupila od plaće. I sve bi to bilo u redu da mu se očito nije potkrala jedna smiješna pogreška. Naime, prema ispunjenoj imovinskoj kartici, prijavljeni Suzuki Swift je iz - 1918.!

ORSAT MILJENIĆ (SDP)

Početkom siječnja prijavio je suprugin čamac Leidi 600 vrijedan 190.000 kuna

STJEPAN ČURAJ (HNS)

Korigirao je krajem godine vrijednost stana i dviju garaža u Osijeku

BRANKA JURIČEV MARTINČEV (HDZ)

Prijavila da joj je suprug poklonio Rolex od 50.000 kuna

MIRO BULJ (Most)

Zadnja izmjena bila je 30. siječnja. Upisao je da je naslijedio kuće i oranice

DARINKO KOSOR (HSLS)

Prijavio je sat Rolex od 30.000 kuna koji je stekao od samostalne djelatnosti

MIROSLAV TUĐMAN (HDZ)

Kuća u Selcu narasla je sa 140 na 1408 kvadrata, a povećala se i ona u Trgovišću

SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ (SDP)

U Tkonu je njegova supruga izgradila vikendicu u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna

BRANKO BAČIĆ (HDZ)

Povećao vrijednost imovine za 1,19 milijuna kuna, a površinu kuća za 374 kvadrata

ANKA MRAK TARITAŠ (Glas)

Zajedno sa suprugom uštedjela je od prodaje imovine novih 300.000 kuna

BERNARDA TOPOLKO (HNS)

Krajem godine upisala je novi stan u Čakovcu koji je procijenila na 565.000 kn

NIKOLA GRMOJA (Most)

Prijavio je novi automobil, Škodu Octaviju, kupljen kreditom za 100.000 kuna

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ (SDP)

Krajem siječnja prijavio je Passat vrijedan 130.000 kuna koji je kupio od plaće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:41