HRVATSKI SABOR

Zastupnici u petak o izmjenama Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija

Ujedno su pojedine odredbe Zakona precizirane u cilju veće pravne sigurnosti, odnosno uklanjanja mogućnosti različitog tumačenja

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u petak će raspraviti izmjene Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija kojim se žele ukloniti mogućnosti različitog tumačenja, prvenstveno u pogledu različitog tumačenja primjene važećeg Zakona te Stečajnog zakona.

Izmjene zakona predlažu se i kako bi se odredbe važećeg Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija uskladile s uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske i s činjenicom da je ulaskom naše zemlje u europodručje prestala bliska suradnja između Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke, a započelo je puno članstvo u Jedinstvenom nadzornom mehanizmu.

Ujedno su pojedine odredbe Zakona precizirane u cilju veće pravne sigurnosti, odnosno uklanjanja mogućnosti različitog tumačenja, prvenstveno u pogledu različitog tumačenja primjene važećeg Zakona te Stečajnog zakona, i to kako u slučaju kreditnih institucija, tako i u slučaju kreditnih unija.

Zastupnici će raspraviti i izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava radi daljnjeg usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. Uz to, izmjene su napravljene i u cilju veće zaštite potrošača (kako u ulozi deponenata, tako i malih ulagatelja), a i kako bi se odredbe važećeg Zakona uskladile s uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske.

Pred zastupnicima će se naći i izvješće saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je odobrilo prijedlog Domovinskog pokreta (DP) da umjesto Danijela Spajića u zastupničke klupe dođe Mario Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:52