JESU LI POLITIČARI POVLAŠTENI?

Zastupnik Goran Beus Richemberg: Nemam visoku plaću, a i sam plaćam parking

'Tko časno i odgovorno radi svoj posao, nije preplaćen. Stječe se dojam kako se mi tu baškarimo, ali to nipošto nije točno'
Velika Gorica, 160709.Predsjednika Gradskog vijeca Velike gorice, Gorana Beusa Richembergha (HNS) gradonacelnik Drazen Barisic (HDZ) bez prethodne najave izbacio je iz njegovih prostorija.Beus je danas sazvao konferenciju za novinare ispred svog bivseg ureda. Na slici: Goran Beus Richembergh ispred zakljucanih vrata svog starog ureda.Foto: Neja Markicevic / Cropix
 Neja Markicevic / CROPIX

O tome trebaju li saborski zastupnici imati potpuno ista prava i dužnosti kao i svi ostali građani, dobivati mirovinu koja bi se izračunavala po općim, a ne po privilegiranim uvjetima, te u nju odlaziti sa 65 godina, kako to predlaže liberal Darinko Kosor, podijeljena su mišljenja parlamentaraca, i to ne kao što bi se očekivalo, po tome pripadaju li opoziciji ili vladajućoj koaliciji.

Tako, primjerice, Goran Beus Richemberg (HNS) smatra kako nisu najveći problem zastupničke plaće i mirovine nego činjenica zaradi li ih svojim radom neki zastupnik ili ne .

- Ja ne mislim da su naše plaće visoke. Visoke su onima koji ništa ne rade, ali tko časno i odgovorno radi svoj posao, nije preplaćen. Stječe se dojam kako se mi tu baškarimo, ali to nipošto nije točno. Podsjećam da više prijevoz nije besplatan, da sam plaćam svoj parking. Otkad sam u parlamentu, skočio mi je tlak i imam sve više zdravstvenih tegoba. Dakle, nije to baš tako kako se misli. Tko radi taj posao s dušom i srcem i tko je odgovoran prema svojim biračima, taj se nema zašto stidjeti svojih tzv. beneficija. A tko ne radi, njemu je i jedna kuna previše – smatra Goran Beus Richembergh.

Boro Grubišić (HDSSB), koji je inače po struci liječnik, ne slaže se s Richemberghom. On bi iz ovih stopa ukinuo sve privilegije.

- Dok sam bio kirurg u bolnici, nakon tako teškog i odgovornog posla imao sam pravo na trideset dana godišnjeg. A mi zastupnici ljeti ne radimo po dva-tri mjeseca, tako i zimi, između sjednica su pauze od nekoliko tjedana. Meni je to nepojmljivo i nepravedno. Od prvoga dana ja upozoravam da svi moramo biti isti, da imamo ista prava, od onih najmanjih kao što je godišnji odmor do bolovanja, pa tako i plaća i mirovina - kaže Grubišić. Nepošteno je, kaže, što se i sadašnje izmjene zakona kojim se podiže prag za odlazak mirovinu za pet godina odnose tek na idući saziv, a ne na ovaj.

Istog je mišljenja i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. On je bio prvi zastupnik u parlamentu koji je još 2005. godine u proceduru poslao zakon kojim bi se ukinule saborske beneficije i povlaštene mirovine.

- Tada su mi se svi smijali, i opozicija i HDZ. Moj stav je poznat. Svi, i zastupnici i ministri i ustavni suci trebaju ići u mirovinu po istim općim i starosnim uvjetima kao i ostali građani – napominje Lesar.

HDZ-ovac Josip Salapić upozorava kako je biti zastupnik časna i odgovorna dužnost i da ju je potrebno tako i tretirati. - Jasno nam je da je kriza i da svi moramo skresati prava, ali načelno mislim da mi ne bismo trebali iskakati od prakse Europske unije. Kakva prava imaju zastupnici u parlamentima europskih zemalja, takva prava bi trebala vrijediti i za naše zastupnike – ocijenio je Salapić i podsjetio kako je u nekoliko navrata mijenjan Zakon o pravima dužnosnika, te da je niz beneficija ukinuto kao što je, primjerice, besplatan prijevoz, te staž potreban za mirovinu.

HSS-ovki Marijani Petir smeta što mediji imaju negativan odnos prema političarima.

- Tako negativan odnos javnosti udaljava sposobne, perspektivne i moralne ljude od politike. A to nije dobro. Naša prava u više su navrata smanjivana, no o nama se i dalje misli i govori sve najgore - ogorčena je Petir.

Šef HSU-a Silvano Hrelja, pak, ne čudi se negativnom odnosu javnosti i drži da su zahtjevi građana vrlo utemeljeni.

- Svi moramo imati ista prava, ovo što sad mijenjamo čista je kozmetika i podsjećam da kolege zastupnici u Sloveniji idu u mirovinu po općim uvjetima kao i svi ostali građani – zaključio je Hrelja.

SDP-ovac Zdravko Ronko također drži da bi svi građani morali biti jednaki u pravima i obvezama .

Pročitajte članak na stranicama Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:45