VELIKA AFERA

ZASTUPNIK RUMUNJSKE TVRTKE KOJA JE IZGUBILA POSAO POPRAVKA MiG-ova 'Od 2012. sam upozoravao SOA-u da su dokumenti za remont namješteni'

O d polovice 2012. i tijekom 2013. , odnosno do trenutka kad je ugovor dobila ukrajinska tvrtka bio sam u kontaktu s djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije i upozoravao ih da je natječajna dokumentacija za remont i kupnju MiG-ova namještena - tvrdi Goran Sesar, zastupnik rumunjske tvrtke Aerostar u Hrvatskoj.

Ignoriranje iz MORH-a

Tvrtka Aerostar direktno je bila zainteresirana za taj natječaj te je za remont MiG-ova dala svoju ponudu i sudjelovala u natječaju. Sesar te tvrdnje iznosi samo dan nakon što je Jutarnji list otkrio veliku aferu u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane s remontom borbenih aviona. Kao što smo naveli, Vojna je policija u dosadašnjoj istrazi utvrdila kako su na trup pet aviona koji su kupljeni od Ukrajine i remontirani u zavodu u Odesi stavljene nove pločice sa serijskim brojevima, a prvotne su pločice prebojene. Prebojene pločice ne odgovaraju brojevima iz ugovora koje je MORH potpisao s ukrajinskim zavodom. Utvrđeno je i da su avioni koji su kupljeni četiri do pet godina stariji nego što su deklarirani. Istraga je pokrenuta zbog konstantnih kvarova na remontiranim avionima. Pet aviona odmah je povučeno iz upotrebe, a u ovom trenutku Ratnom su zrakoplovstvu na raspolaganju tri zrakoplova.

Sesar sada tvrdi da je na moguće probleme nadležne institucije upozoravao još prije tri godine, ali nije bilo reakcije. Dodaje da je djelatnicima SOA-e dao svu dokumentaciju i informacije koje su ukazivale na to da interesna skupina časnika u MORH-u gura remont u Ukrajinu. - Poslušali su moje informacije, preuzeli dokumentaciju, ali koliko znam nikakve reakcije nije bilo! - tvrdi Sesar .

- Ja sam jemensko ministarstvo obrane upozorio da Ukrajina Hrvatskoj nudi 8 borbenih MiG-ova 21 koji su u njihovu vlasništvu. Nakon toga je zapovjednik jemenskog Ratnog zrakoplovstva uputio pismo u Ministarstvo obrane i upozorio ih na tu činjenicu. U Ministarstvu obrane to su pismo ignorirali i izmislili da je ono stiglo iz Londona i da je falsificirano. Sve to sam rekao djelatnicima SOA-e - tvrdi Sesar.

Sporni uvoz u Ukrajinu

Ukrajina je Hrvatskoj poslala dopis i carinsku deklaraciju da bi dokazali da su avioni njihovo vlasništvo. Osim toga, tvrdilo se da su avioni u Ukrajinu uvezeni u siječnju 2003. godine i da je direktni uvoznik aviona bila tvrtka Scimitar Systems SA, registrirana u Luzernu. - Djelatnicima SOA-e predao sam dokumentaciju koja potvrđuje da je to nemoguće. Naime, prema podacima s tamošnjeg trgovačkog suda tvrtka je osnovana 22. kolovoza 2003. Dakle, sedam mjeseci nakon što je, kako tvrde Ukrajinci, uvezla avione u Ukrajinu - ističe Sesar.

- Također sam predao i dokumentaciju koja dokazuje da je natječajna dokumentacija namještena. U natječajnoj je dokumentaciji naime prekopirano stanje starih i otpisanih dijelova za MiG-ove u skladištu u Odesi.

Dijelovi su proglašeni potrebnima, a zapravo se radilo o dijelovima koje je u svom vlasništvu imala ukrajinska tvrtka - upozorava Sesar. Dodaje i da je upozoravao djelatnike SOA-e da je u avionima koji su iz Zagreba trebali biti upućeni na remont u Ukrajinu ugrađena NATO-ova komunikacijska i identifikacijska oprema koja ne smije ići u zemlju koja nije članica NATO-a.

Podaci za istragu

Sudeći prema riječima zastupnika Aerostara za Hrvatsku, nadležne institucije imale su podatke da mogu pokrenuti istragu. No po našim informacijama, nikakva ozbiljna istraga nije provedena.

Zanimljivo je da su u medijima više puta posljednjih godina zastupnici Aerostara iznosili kompromitirajuće stavove o mogućoj korupciji vezano uz remont MiG-ova, ali nikakve reakcije nadležnih nije bilo. Pa makar da kažu kako sve te tvrdnje nisu istinite, a ako su istinite, da pokrenu istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:45