SKANDAL U OSIJEKU

Zataškali provalu u stan jer je ukazao na prostituciju u Domu

Dragutinu Pocrniću, koji je upozorio na prostitutciju u dječjem domu, provaljeno je u stan, ali to za osječku policiju ipak nije kazneno djelo

OSIJEK - Osječka policija i Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na skandalozan su način prikrili pokušaj teške krađe, kada je provaljeno u stan Osječanina Dragutina Pocrnića, osobe koja je sredinom prošle godine upozorila na lanac maloljetničke prostitucije u Domu za odgoj mladeži i djece .

Susjedi zvali policiju

U Pocrnićev stan o osječkom naselju Ljudevita Posavskog 18. listopada prošle godine oko 22.30 sati provalili su Stjepan Forgić i Vlado Bobotić. Na dojavu susjeda koji su čuli da se na četvrtom katu pajserom nasilno provaljuje u stan stigla je policija i provalnike zatekla na djelu. Dvojac je priveden, a policija im je uzela pajser i nekoliko vijaka, kao materijalni dokaz kaznenog djela.

U vrijeme provale Dragutin Pocrnić nalazio se u pritvoru zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih vijesti. Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je protiv njega prijavu u lipnju prošle godine optužujući ga da je izmislio priču o maloljetničkoj prostituciji u Domu za odgoj mladeži i djece, u koju su - kako su tvrdile neke od štićenica - bile upletene i osobe iz osječkog političkog i gospodarskog života. Pocrnić je u međuvremenu na Općinskom sudu u Osijeku oslobođen te optužbe.

Može ih privatno tužiti

- Na tom suđenju jedan od svjedoka kojeg su štićenice Doma označile kao korisnika seksualnih usluga maloljetnica rekao mi je kako za takve tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi. Upitao sam ga je li baš siguran u to. Možda je netko iz toga zaključio da se dokazi nalaze u mom stanu pa je, dok sam bio u pritvoru, onamo provaljeno - kaže Pocrnić.

U osječkoj policiji potvrdili su Jutarnjem listu da protiv dvojca koji je provalio u Pocrnićev stan nije podnesena kaznena prijava, već je Općinskom državnom odvjetništvu samo poslano opće posebno izvješće.

Djelo nije okvalificirano kao teška krađa - što bi se progonilo po službenoj dužnosti - već kao samovlast, blaže kazneno djelo koje se goni isključivo po privatnoj tužbi oštećene osobe.

Policija je, kao vjerodostojnu, prihvatila priču provalnika da im namjera nije bila ništa ukrasti, već iz Pocrnićeva stana uzeti putovnicu, koju je jedan od njih, kako je tvrdio, ondje ostavio kad je u tom stanu obavljao nekakve radove. Međutim, putovnice dvojca koji je provalio u Pocrnićev stan nisu bile važeće, odavno su istekle, pa nije bilo nikakvog razloga za hitnost, kako su to objasnili policiji.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, doduše, tražilo je da policija ispita i Pocrnića, no to nije učinjeno. Sudac koji je vodio predmet zbog kojeg je Pocrnić bio u pritvoru nije dopustio njegovo ispitivanje.

Visoka klijentela

- Kad sam oslobođen optužbi za širenje lažnih vijesti i kad sam pušten iz pritvora, nitko me nije službeno obavijestio o provali u moj stan niti me bilo što o tome pitao. Popravak vrata platio sam 2700 kuna. Potpuno mi je nevjerojatno da provalu u moj stan, pri čemu su uništena ulazna vrata, policija nije tretirala kao tešku krađu. Siguran sam da je provala naručena, a naručitelj je netko tko je mislio da će u mom stanu naći dokaze o upletenosti osoba iz visokog osječkog društva u maloljetničku prostituciju - kaže Pocrnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 06:24