PRIJETE KOMARCI, ŠTAKORI I GLJIVICE

Zatopljenje će dokrajčiti sve što je voda načela

Urod bi mogao biti manji čak 70 posto. Prve grube procjene govore o šteti od milijardu kuna
Ivanovo Selo, 020610.Osim Slavonije poplavljeni su i odredjeni dijelovi Bjelovarske zupanije. Poplave su prisutne u Ivanovom selu i Drazici pored Grdjevca.Foto: Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST / CROPIX
 Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST

ZAGREB - Poplava nije najgori problem koji je zadesio Slavoniju. Uskoro će se naći u još goroj situaciji jer će temperatura, tvrde meteorolozi, do utorka, skočiti na gotovo 30 stupnjeva.

Visoke temperature će ubrzati razvoj larva komaraca u poplavljenim područjima i prouzročiti nezapamćenu najezdu tih insekata. Biljke uslijed takvih uvjeta ubrzano obolijevaju od gljivica i trule.

Manji urod

Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta prije dva tjedna objavio je istraživanje koje otkriva da se u prosječnoj godini samo na Osijek sjuri oko 20 milijardi komaraca. Taj bi broj zbog poplava, tvrde stručnjaci, mogao biti i do triput veći. Ako se uzme u obzir cijela Hrvatska, riječ je, tvrde, o barem 300 milijardi komaraca čije se larve već razvijaju.

- Sve će se znati za sedam do deset dana, kad se larve razviju. Ukoliko brzo zatopli i voda se bude sporije povlačila, bit će to prava invazija - tvrdi Stjepan Presnec, čija se tvrtka Eko-deratizacija već 15-stak godina bavi uništavanjem komaraca. Opasnost prijeti i od krpelja, kojima je vlaga vrlo bitna za razmnožavanje. Štakori, koji su također potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti, tvrde stručnjaci, bježe od poplava na sigurno i suho, a to su najčešće kuće i zgrade.

Posljednje procjene govore da je samo šteta na kućama, cestama i ostaloj infrastrukturi već dostigla milijardu kuna. Osim toga, za mjesec dana, kada počne žetva pšenice, a zatim i kukuruza, uljane repice, soje i drugih kultura, doći će do novih problema. Poplavljeno je gotovo 90 posto oranica, a urod bi zbog truljenja mogao biti manji 60 do 70 posto.

Izgubljena godina

- Nagli rast temperature u nekoliko dana prouzroči napad gljivica. Razvijaju se bolesti i biljka umire za tjedan do mjesec dana, sve ovisi od njive do njive. Ono što će preživjeti ovu poplavu i nadolazeću vrućinu, a to neće biti mnogo, teško će se žeti jer će biljke biti povijene i klasje teško od vode. Teško će biti i skladištiti vlažne žitarice. To će poskupjeti proizvodnju - objašnjava agronom Josip Kolega.

I povrtlari tvrde da je godina izgubljena, pogotovo za rajčicu, papriku i vinovu lozu.

- Rast temperature uništit će povrće i to bi moglo prouzročiti rast cijena. Isto je i s vinovom lozom. Ovo su idealni uvjeti za peronosporu i mnogo će vinograda propasti. Uvijek je bolje kada su dvije sušne godine nego jedna vlažna, jer lako je navodnjavati, ali nemoguće isušiti tlo - upozorava Stjepan Horvat, povrtlar i savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

U Ministarstvu, pak, kažu da su to špekulacije te da domaći uzgajivači nemaju mogućnosti za dizanje cijena jer većina povrća i voća na tržnicama i u trgovinama ionako potječe iz uvoza.

Starica koju je prignječilo brdo zemlje bori se za život

OSIJEK - Stanje Marije Labrović (75), na čiju se kuću u baranjskom mjestu Batina u utorak od posljedica obilnih kuša srušilo cijelo brdo zemlje i drveća, kritično je i liječnici u KBC Osijek bore se za njezin život.

- Posljednja informacija koju imam od liječnika otprije podne jest da je mama kritično i da više ne diše samostalno, već je na aparatima, a navodno su već i bubrezi počeli otkazivati. Ozljede su očito bile preteške da bi sve prošlo bez posljedica, a mama je predugo bila prikliještena u kući - potvrdio nam je sin nesretne žene Franjo, dodavši da joj je od posljedica nesreće izvađena slezena, a pretrpjela je i nagnječenje pluća, te joj je slomljena lopatica. Podsjetimo, na Marijinu kuću se u utorak, 1. lipnja, oko 9.30 sati sručilo brdo zemlje i drveća, a u samo 30-tak sekundi lavina zemlje u potpunosti je prekrila kuću, gotovo je poravnavši s temeljima. Nesretna žena ostala je pod ruševinama krovišta i betonskog zida koji ju je prikliještio uz kuhinjske elemente, nanijevši joj teške ozljede. Tako je provela sljedeća dva sata, koliko je vatrogascima trebalo da je izvuku.(N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:10