MINISTAR MALENICA

‘Zatražit ćemo od BiH da nam izruči Zdravka Mamića‘; Objasnio i proceduru koja sad slijedi

Mamić bi, kazao je ministar, mogao biti izručen Hrvatskoj zbog kaznenog djela korupcije
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je nakon sjednice Vlade da će zatražiti izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

- Postoje određene procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje. Čini mi se da je to faza kada se podigne optužnica - kazao je.

Objasnio je i kako će ta procedura izgledati.

- Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo pokrenuti postupak, rekao je Malenica.

Ministru je postavljeno pitanje treba li Hrvatska Mamića pustiti nakon istrage ili ga privesti ukoliko ga BiH izruči Hrvatskoj.

- Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i članak 40. je jasan. Može ga se izručiti u RH samo za postupak za koji se izručenje traži i on u tom kaznenom postupku može biti izručen i boraviti u Hrvatskoj - kazao je Malenica.

- Sporazum je tako koncipiran da je propisan katalog kaznenih djela, radi se o kaznenom djelu korupcije, temeljem kojeg se vidi da bi mogao biti izručen - kazao je.

Nije znao odgovoriti na pitanje koliko bi taj postupak trajao, ali je kazao kako se nada da bi Mamić bio izručen u najkraćem mogućem roku.

Na pitanje kolike su šanse da BiH zbilja izruči Mamića, Malenica kaže kako mu je to teško procijeniti. - Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da Mamić bude izručen, rekao je ministar.

Sucima nudio mito

Uhićenja trojice sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju otvorila su pitanje izručenja bivšeg čelnika Dinama Hrvatskoj.

Mamić je još prije više od mjesec dana, kada je davao iskaz u Livnu, postao svjestan da je stavljen u ulogu okrivljenika te da bi, osim osječkih sudaca koji su jučer uhićeni, i on mogao biti dio najnovijeg USKOK-ova rješenja o provođenju istrage, ovaj put zbog uloge onoga koji je sucima nudio mito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:39