FAJRUNT DO BADNJAKA?

Zatvaraju se kafići i kladionice, zabranjuju se svadbe i sajmovi, teretane ostaju otvorene?

Do Badnjaka na snazi blaži lockdown: upitni su svi adventi, kina ostaju otvorena
Ivan Malenica, Andrej Plenković, Josip Aladrović
 
 Bruno Konjevic/Cropix

Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera. Iako je bio prijedlog da se zatvore teretane, fitness i rekreacijski centri, to se ipak neće dogoditi, nego će im se propisati stroža pravila i moći će biti jedan posjetitelj na 10 kvadratnih metara i morat će se najaviti prije dolaska.

Zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni.

Zatvorene i kladionice

Zadnji je to nacrt mjera koji se, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, brusio na užem kabinetu Vlade, a koji treba još amenovati premijer Andrej Plenković. Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

Najviše vremena na sjednici užeg kabineta odnijela je, kako doznajemo, upravo žustra rasprava o radnom vremenu kafića i restorana, odnosno o mogućnosti zatvaranja jer su postojali i prijedlozi blažih mjera, no očito nisu usvojeni, a sve druge mjere vezale su se upravo uz mogućnost zatvaranja kafića i restorana. Sastanak je trajao gotovo sedam sati, od 10 pa sve do gotovo 17 sati, a nacrt novih mjera poslan je županima na uvid.

Nacrt koji su danas dobili župani sadrži obustavu rada svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima koji mogu posluživati hranu samo gostima, a pritom bi se restoranima dozvolila priprema i dostava hrane do ponoći. Iako je gotovo sigurno da će se kafići zatvoriti, rasprave se vode još oko restorana.

Dosad su se svadbe mogle održavati s maksimalno 25 ljudi, ali kako se ide u zatvaranje ugostiteljskih objekata, onda se i njima obustavlja rad. Noćni i disko klubovi i barovi već su zatvoreni, kao i kasina i automat-klubovi, a sada se ide i na zatvaranje kladionica.

Zabranjuje se i održavanje svih vrsta sajmova, pa je pitanje može li se uopće održati Advent u Zagrebu. Advent će se moći održati, ali bez ugostiteljskih sadržaja.

Na sastanku sa županima najviše negodovanja bilo je oko zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Također, nema niti održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, kao i proba, uključujući zborove. Nema niti sportskih natjecanja i treninga osim za sportaše I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima. Kada je riječ o mjerama okupljanja, one ostaju iste - na jednome mjestu može biti najviše 25 osoba, jednako kao i na sprovodima. Iste mjere ostaju na snazi i za trgovine i trgovačke centre koji su obvezni primjenjivati pojačane mjere.

Prevladao tvrdi stav

U Vladi su, kako doznajemo, postojale ideje da se ide s blažim restrikcijama prema kafićima i restoranima. Postojao je, naime, prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa. Raspravljalo se i o idejama da im se dodatno ograniči radno vrijeme, da se dodatno smanji broj posjetitelja ili da im se omogući samo rad na terasama, no ipak je prevladao stav da se moraju zatvoriti.

Kada je riječ o školama i fakultetima, oni ipak neće u potpunosti prijeći na online nastavu, kao što se spominjalo. Također, kulturni objekti ostaju otvoreni jer se procijenilo da i sada imaju izrazito restriktivne mjere i da su mjesta s niskim rizikom od zaraze.

Za razliku od škola u Srbiji koje od ponedjeljka prelaze na online nastavu, taj scenarij i dalje ne vrijedi za Hrvatsku.

Kako neslužbeno doznajemo, ministar znanosti Radovan Fuchs je na današnjem sastanku prilično glatko prošao zagovarajući zadržavanje sadašnjega modela rada osnovnih i srednjih škola licem u lice. Pozivajući se na stalnu koordinaciju s lokalnim stožerima, Nacionalnim stožerom i ravnateljima škola, ministar Fuchs nije imao oponenata u tomu da škole, u kojima je tek 0,36 posto zaraženih učenika, trebaju ostati otvorene zbog dobrobiti učenika.

- Ostaje onako kako smo postavili u startu. Ako lokalna situacija to nalaže, pojedine škole mogu prijeći na C model, odnosno nastavu od kuće, a i model B (rotirajuća nastava, dijelom od kuće, dijelom u školi, op. a.) mogu primjenjivati kada je potrebno. Svakoga dana analiziramo situaciju i dogovaramo prelazak pojedinih škola u druge modele - rekao nam je ministar Radovan Fuchs, nakon sastanka u Vladi, na kojem je zaključeno da je važno nastaviti održavanje nastave uživo.

Procjena je da škole nisu širitelji zaraze, a ministar spominje i novu studiju koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim, antigenskim testovima. Rezultati studije pokazali su izrazito malo asimptomatskih slučajeva u učeničkoj populaciji, što ide u prilog tezi da škole ne treba zatvarati. Uz to, Ministarstvo se poziva i na UNICEF-ove preporuke, po kojima se "prema javnozdravstvenoj perspektivi odluke o zatvaranju škola trebaju donositi na temelju procjene rizika na lokalnoj razini".

Nove mjere

KAFIĆI

Status ugostiteljskih objekata danas je navodno bio glavni kamen spoticanja među ministrima: jedni su predlagali da se zatvore, drugi su se tome protivili, a treći zauzeli srednji put - zalagali su se da o tome odlučuju županije ovisno o broju zaraženih

ŠKOLE

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs uspio se danas izboriti za rješenje koje zagovara od početka: nema općeg zatvaranja škola

KINA

Epidemiolozi su se ranije založili da se kina i kazališta zatvore, no Vlada je odlučila suprotno

SVADBE

U potpunosti se zabranjuje održavanje svadbenih slavlja, što je u skladu sa zabranom rada ugostiteljskih objekata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 07:56