OTPUŠTANJA

ZATVARANJE NEPROFITABILNIH KONZUMOVIH TRGOVINA KREĆE VEĆ ZA KOJI TJEDAN Evo koliko će ih biti zatvoreno u sljedećih mjesec dana

 Damjan Tadić / CROPIX

U sljedećih mjesec dana zatvorit će se 27 trgovina Konzuma, otkrila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, prema informaciji koju je dobila od Radničkog vijeća te tvrtke, a radit će se većinom o manjim trgovinama s najviše pet zaposlenika.

Kako nam je otkrila Štulić, dio radnika koji rade u tim trgovinama bit će prebačeno u druge trgovine poput onih na obali, s obzirom na to da za njih postoji potreba zbog sezone, a postoji mogućnost da će u slučaju ako te trgovine budu dane u najam drugim tvrtkama, zaposlenici biti “prebačeni” u ta poduzeća.

Kolektivni ugovor

Sukladno kolektivnom ugovoru, nastavlja predsjednica tog sindikata, radnici bi se prilikom zatvaranja trgovina trebali zbrinuti, s obzirom na to da prema ugovoru postoji otkazni rok, kao i pravo na otpremninu. Štulić ističe kako su u Sindikatu svjesni toga da se radi o izvanrednoj situaciji, no da se zasad normalno radi.

Ističe da nema informaciju koliko bi se trgovina prilikom procesa restrukturiranja zatvorilo, no Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, u srijedu je najavio da bi se brojka mogla kretati između 80 i 100. Pritom je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, izjavio da će uz smanjenje neprofitabilnih trgovina, istovremeno raditi na otvaranju novih, tako da je moguće da se i u njima zaposli dio radnika. Dio zaposlenika stekao je i uvjete za mirovinu, naglasila je Štulić i dodala kako su sindikalni povjerenici u stalnom kontaktu s upravom Konzuma koja ih obavještava o daljnjim koracima. S Ramljakom su se, pak, našli na sastanku i on ih je informirao o koracima “snimanja” prometa u Konzumu kako bi se mogla stvoriti operativna dobit.

Fokus na BiH

Ramljak je jučer u Sarajevu progovorio i o otpuštanjima radnika u BiH, gdje se treći put sastao s predstavnicima tamošnje vlade, rekavši kako situacija u BiH nije kritična te da ne treba razmišljati o otpuštanju velikog broja ljudi. Potvrdio je da će funkcioniranje tvrtki-kćeri tog koncerna registriranih u BiH u sljedećem razdoblju biti prioritet njegova djelovanja.

- Moj fokus će sada biti situacija u BiH. Nije tajna, i ja sam to izjavljivao, da je nama prioritet stabilizirati situaciju na tržištu BiH s obzirom na to da tu, ne krijemo, imamo određenih problema s dobavljačima - rekao je Ramljak. O pojedinostima na kojima se radi nije želio govoriti, nego je tek natuknuo da je rješenje “na vidiku” te da timovi u Konzumu i Mercatoru zajedno s vanjskim savjetnicima rade na evaluaciji poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 23:10