KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Zatvorenica iz Remetinca nakon otkrivene kvržice na dojci poslana specijalistu. Do danas nije pregledana

Zatvorenica Đurđica Bedić već dva mjeseca u Remetincu čeka specijalistički pregled, no uprava joj to još nije omogućila
 Davor Pongračić / Cropix

ZAGREB - Remetinečka pritvorenica Đurđica Bedić, koja nakon desetomjesečnog boravka u pritvoru i nedavne pravomoćnosti presude čeka premještaj u ženski zatvor u Požegi, čeka već dva mjeseca i jedan običan pregled.

No, nadležnima se ne žuri, iako se radi o bolnom stanju i mogućem zloćudnom tijeku već dijagnosticirane bolesti. O njezinu stanju i tretmanu izvijestila nas je njezina obitelj. Iz pisma obitelji proizlazi da pritvorenica Bedić “već 20-ak godina ima ginekoloških problema i ciste na dojkama koje redovito kontrolira, a sve ovo vrijeme (vrijeme u pritvoru) nije bila u prilici obavljati preglede”.

Na njezino je stanje nadležne upozorila i njezina odvjetnica koja je, koliko zna obitelj, urgirala i molila da joj se pregled omogući, kontaktirala je i suce, no bez uspjeha.

Problem sa štitnjačom

“Samoprovjerom je našla bolnu kvržicu na dojci, koju je potvrdila i liječnica u zatvoru. Preporučen je daljnji pregled, ali to se do današnjeg dana nije ostvarilo. Napominjemo da je pregled kod liječnice obavljen prije dva mjeseca. Uz to, ona ima problema i sa štitnjačom koju također nije kontolirala skoro godinu dana”, pišu članovi obitelji pritvorenice.

“Mislimo da je se ipak treba tretirati kao čovjeka”, zaključuju, ne ulazeći u narav njezina krimena (pomaganje u računalnoj prijevari, op. a.) jer to više nije važno: ona je osuđena, ali ne žele da joj se “presudi” na ovakav način.

Svako odgađanje liječničkog pregleda korak je bliže mogućem fatalnom ishodu njezine bolesti za koju se tijekom godina, kažu, nakupio “cijeli brijeg dokumentacije”.

Slučaj generala Zagorca

Na stranicama Uprave za zatvorski sustav piše da se zatvoreniku osigurava liječenje i redovita briga o tjelesnom i duševnom zdravlju te liječnički pregled prilikom prijema i otpusta. No, taj pregled prilikom otpusta sasvim sigurno ne podrazumjeva specijalistički pregled kakav joj treba.

ČLANKA U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46