UŽAS U ĆELIJI

Zatvorenik dobio odštetu od države: Živio s 12 cimera u 27,5 m2, spavao na podu, jeo u prljavoj kantini...

Damir K. služio je kaznu od 8,5 godina zatvora u tri hrvatske kaznionice te je tražio odštetu od 51.000 kuna. Nepravomoćno mu je dosuđeno 14.000

Zatvor u Remetincu

 Dragan Matic/Cropix

Karlovčaninu Damiru K. Republika Hrvatska će morati isplatiti 14.000 kuna odštete jer prilikom služenja zatvorske kazne nije imao adekvatne životne uvjete, odlučio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu. Mladić je bio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od 8,5 godina u tri kaznionice, u Karlovcu, Zagrebu, te Lepoglavi, a u tužbenom zahtjevu je pobrojao sve što ga je pritom mučilo, tražeći pritom odštetu od 51.000 kuna.

Prvu godinu je, 2011. godine, proveo u Karlovcu, gdje je sobu od 27,5 kvadrata u jednom trenutku dijelio s još 12 zatvorenika i spavao je na podu. U zagrebačkom zatvoru je dvije godine poslije njih osmero bilo u ćeliji od 16 kvadrata, imali su zajednički "čučavac" s leptir vratima, bez tople vode, a odjeću je morao prati sam na ruke, te je imao pravo na jedno tuširanje tjedno. Ljeti je, navodi on, temperatura zraka u sobama bila do 40 stupnjeva, a zimi jedva i 18.

- Zatvorsku kantinu smo mogli koristiti samo za vrijeme šetnje i ručka, a kako se tamo nalazila samo jedna blagajna na nas 380 stvarale su se velike gužve, pa sam gubio vrijeme i uskraćeno mi je vrijeme za ručak i šetnju. Za doručak i večeru smo morali u 20 minuta proći liniju za obrok i konzumirati ga, pa često nisam stigao ni prožvakati hranu. Imao sam zato probavne smetnje. Osim toga, posuđe je bilo loše oprano, a restoran pun različitih vrsta insekata, u radnim pogonima nije bilo adekvatne zaštitne opreme, osvjetljenje u sobama je bilo vrlo loše, kako prirodno tako i umjetno - samo su neke od primjedbi bivšeg zatvorenika.

Pozvao se na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, Ustav RH te zatvorske pravilnike tvrdeći da trpi trajne posljedice zbog neadekvatnih smještajnih uvjeta "što je rezultiralo psihičkim smetnjama u vidu deprimiranosti i tjeskobe radi čega trpi duševnu bol". Sud je proveo dokazni postupak te je djelomično prihvatio njegove tužbene zahtjeve, poglavito one koje se odnose na kvalitetu smještaja i higijenske uvjete. To se ne odnosi na kaznionicu Lepoglava gdje su uvjeti ocijenjeni primjerenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:57