OSIJEK

ZATVORILA SE ZADNJA TRGOVINA NA GLAVNOM TRGU JEDNOG OD NAŠIH NAJVEĆIH GRADOVA Nekad su svi ovdje dolazili u šoping, a sada mogu samo u banku i poštu

Ilustracija: centar Osijeka
 Emica Elvedji / CROPIX

Na glavnom osječkom trgu i korzu zatvorena je i posljednja trgovina. Čini se da se centar najvećeg slavonskog grada ne može nositi s trgovačkim centrima na periferiji.

U travnju je trgovina Mango objavila kako zatvara svoju prodavaonicu u prizemlju nekadašnje robne kuće Castello na središnjem gradskom trgu, a preselili su u Portanovu, šoping centar, piše Glas Slavonije. Bila je to jedna od rijetkih trgovina modom u centru.

Nakon što se zatvorilo i nekoliko trgovina u Esseker centru, u centru grada ostale su samo poslovnice banaka i teleoperatora te uredski prostori. Nekad golema trgovina Magme uz osječku konkatedralu sada se koristi za potrebe knjižnice Muzeja Slavonije. U nekadašnji butik Replay, a kasnije fan shop NK Osijek na korzu uselilo je Ministarstvo zdravstva. Neke slobodne prostore u centru zauzet će nova poslovnica Hrvatske pošte, a drugi dio Erste banka.

Na stranici Grada Osijeka trenutno je u ponudi 20 praznih poslovnih lokala u vlasništvu Grada, od kojih je čak šest u najužem centru.

- Ponuda je lokala u centru grada iznimno velika, ali potražnje nema. Dapače, možemo slobodno reći da je nikakva. Prodajna mjesta, kao što su butici, doživjela su krah, a danas primjerice u Nami možete iznajmiti poslovni prostor od 60 četvornih metara za najam od 1000 kuna mjesečno. U Radićevoj ulici objekt koji se nekada iznajmljivao za 2700 kuna sada se nudi za 1000 kuna i ne možemo naći najmoprimca. Onda ne treba govoriti o tome kakva je situacija s poslovnim prostorima izvan centra! Primjerice, u Vinkovačkoj ulici već tri godine neuspješno pokušavamo iznajmiti lokale u okviru jedne kuće. Jedini pomak i promet osjeti se kod skladišnih prostora u poslovnim zonama. Oni se traže i relativno brzo pronalaze zakupce. Što se tiče centra, situacija je katastrofalna već posljednjih deset godina i tu pomaka nema - komentirao je za Glas Slavonije Marijan Matijević iz agencije Nekretnine Ljubek-Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:15