'DODATNA OPREMA'

Zatvorski čuvari dobili dozvolu za elektrošokere

Pravosudni policajci moći će smirivati pritvorenike i zatvorenike elektrošokerom koji postaje sastavni dio njihove opreme

ZAGREB - I dok policija tek raspravlja i traži uvođenje elektrošokera kao dijela opreme, koji već koriste mnoge europske i policija u SAD-u, zatvorski čuvari od 18. svibnja mogu upotrebljavati elektrošoker za uvođenje reda u kaznionicama. To im je omogućio ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji je potpisao Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu primjene sredstava prisile.

Izbjegavati glavu i vrat

Tako će pravosudni policajci moći elektrošokerom smirivati pritvorenike i zatvorenike u onim situacijama kad to mogu činiti palicom, vodenim topovima, suzavcem i oružjem, ako se njegovom primjenom očekuje uspjeh u obavljanju službene zadaće.

Prema Pravilniku, podrazumijeva se da ispucavanjem sonde iz elektrošokera po principu kratkotrajnog udara visokonaponske struje slabe jakosti onesposobe neposlušnog zatvorenika. Pritom moraju izbjegavati genitalije i dojke kod žena, glavu i vrat, a upravo su to dijelovi tijela na kojima je djelovanje elektrošokera najučinkovitije jer izaziva trenutačno grčenje mišića i jake bolove.

Sam po sebi visoki napon nije opasan jer čovjek može, primjerice, primiti i udar od 25.000 volti statičkog elektriciteta od kvake na ulaznim vratima bez ozljede.

Slobodna prodaja

Fiziološki utjecaj električnog šoka je određen strujom, duljinom njezina trajanja i izvorom snage koji proizvodi šok. Niska struja i kratkotrajno djelovanje impulsne struje osiguravaju nesmrtonosno pražnjenje šokera. No, elektrošokeri mogu biti opasni po život onih zatvorenika koji imaju ugrađen elektrostimulator srca ili neki drugi uređaj. U Hrvatskoj su dopušteni slobodna prodaja i korištenje elektrošokera za osobe starije od 18 godina u svrhu samoobrane. Cijena im se kreće od 300 kuna do 900 kuna za najjače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:26