POLICIJA ŽELI BRŽE PUNITI PRORAČUN

Zaustavila vas je policija, dobili ste kaznu, a nemate kuna? Platit ćete karticom!

MUP tvrdi da im je cilj olakšati postupak plaćanja prometnih prekršaja, razgovori s Privrednom bankom već su obavljeni, a ovu ideju pozdravljaju i iz Visokog prekršajnog suda

ZAGREB - Zaustavila vas je policija na autocesti jer ste oduzeli prednost vozaču. Kazna je 3000 kuna i platili biste je da izbjegnete sudske troškove, ali nemate gotovinu. Imate karticu.

Nema još dogovora

Nema problema. Nakon što vam ispiše kaznu, policajac će uzeti karticu i preko bežičnog POS uređaja naplatiti vam prekršaj na licu mjesta. Ovo je zamišljena situacija, ali možda će vrlo brzo biti i ostvariva.

“Cilj nam je da se građanima olakša postupak plaćanja prometnih prekršaja, a kasnije eventualno i ostalih prekršaja”, šturi je odgovor iz policije. Takva mogućnost prije svega bi koristila strancima, jer nisu rijetke situacije da i žele platiti kaznu ali nemaju dovoljno kuna, a kad policajcu ponude eure oni ih ne smiju primiti pa prekršitelj mora u mjenjačnicu. Tako se sve dodatno komplicira, a kartično plaćanje, uvjereni su i u policiji i u bankama, skratilo bi postupak.

- S MUP-om smo o tome razgovarali, mi to možemo podržati, a kako će se to provesti, kao i pitanje provizije, to ćemo rješavati u daljnjim razgovorima. Zasad nije postignut nikakav konkretan dogovor - kazao nam je Dražen Dumančić iz Ureda za korporativne komunikacije Privredne banke Zagreb.

Inicijative više banaka

Inicijative, kako smo doznali, ima i od nekih banaka, koje bi MUP-u dale na korištenje POS uređaje, a najveći efekt bilo bi brže punjenje državnog proračuna od prekršitelja. I dok je Privredna banka Zagreb počela razgovore s MUP-om, Splitska banka, prema riječima Silvije Bareša, direktorice korporativnih komunikacija, nije kontaktirana.

Osiguranje plaćanja

Načelno, kartično plaćanje kazni za prometne prekršaje podržava i Marko Rašo, zamjenik predsjednika i glasnogovornik Visokog prekršajnog suda.

- To prvi put čujem, ali načelno mislim da je prihvatljivo i da bi bitno rasteretilo prekršajne sudove i skratilo postupke. Ideja je dobra. Treba samo razraditi osiguranje plaćanja - kaže sudac Rašo.

Kad će plaćanje kazni biti moguće, još se ne zna. S obzirom na veliki broj kartičnih kuća, MUP mora odlučiti kako će plaćanje biti provedivo i hoće li izabrati onu kartičnu kuću koja ponudi najmanju proviziju.

U svakom slučaju, bezgotovinsko plaćanje prometnih kazni, a kasnije i kazni za ostale prekršaje, mnogima bi olakšalo dugotrajni sudski postupak. Pod pretpostavkom, naravno, da kaznu žele odmah platiti i da nisu u “crvenom”.

U Europi je to stara priča

I dok se u Hrvatskoj takva mogućnost tek razmatra, u nekim zemljama je to već višegodišnja praksa. - Znam osobno kolegu kojeg je policija zaustavila u Njemačkoj zbog prebrze vožnje i morao je platiti 570 eura kazne. Platio je karticom. U Australiji vam, primjerice, odmah s računa skinu iznos kazne - kaže prometni stručnjak, prof. dr. Željko Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 06:10