KRIZA VLASTI

ZAVJET ŠUTNJE Milošević nakon sastanka u HDZ-u: 'Karamarko će vam sutra sve reći...'

 CROPIX

NOVO 20:15 - Jutarnjem listu je potvrđeno da se sutra u Saboru skupljaju potpisi za opoziv premijera Oreškovića!

------------------------------

19:55 - Dnevnik Nove TV saznaje da je Ivan Šuker, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, pozvao zastupnike da sutra dođu u Sabor i potpišu zahtjev za opozivom premijera Oreškovića.

------------------------------

18:48 - Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je u ponedjeljak da su u stranci tijekom dana donesene važne odluke o kojima će u utorak javnost izvijestiti predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

"Donesene su važne odluke o kojima će vas sutra izvijestiti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko", kazao je Milošević novinarima nakon sastanka najužeg vodstva stranke. Naglasio je i da su tijekom dana u HDZ-u održane konzultacije o provedbi odluka koje su jedinstveno donijete u subotu na Predsjedništvu HDZ-a i Središnjem odboru.

U kratkom obraćanju novinarima Milošević je rekao i da je HDZ u zadnjih 25 godina uvijek kada je bilo najteže donosio ispravne odluke te poručio da Hrvatska "nema vremena, a građani nemaju strpljenja".

------------------------------

18.30 - Premijer se danas definitivno neće obratiti javnosti. Orešković je izašao iz zgrade Vlade, mahnuo pokisklim novinarima i otišao u nepoznatom pravcu.

------------------------------

17.45 - Zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, kojega je kao jednu od mogućnosti ovih dana najavio šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručivši kako Orešković više ne uživa potporu njegove stranke, do ponedjeljka poslijepodne nije pristigao u Sabor.

Hoće li se HDZ uopće odlučiti na tu varijantu nije poznato ni predsjedniku Kluba zastupnika te stranke Ivanu Šukeru.

"Ništa novo nije pristiglo u saborsku proceduru, pa ni službeni zahtjev za opozivom premijera. Ljudi svašta pričaju, ali ja nisam dobio ništa službeno pa nema ni potrebe da sazivam sjednicu Kluba", odgovorio je kratko Šuker za Hinu na pitanje hoće li i kada Klub raspravljati o krizi Vlade.

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak najužeg stranačkog vodstva, no njegovi članovi nisu bili raspoloženi za dulje razgovore s novinarima okupljenim pred središnjicom stranke.

Karamarkov zamjenik Milijan Brkić, koji je na sjednici stranačkog Predsjedništva u subotu tražio da se Karamarko povuče iz Vlade, danas je na pitanje uživa li predsjednik HDZ-a još uvijek njegovu podršku odgovorio samo: "Naravno".

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je, pak, da su pisanja nekih medija kako je Karamarko od Predsjedništva dobio sedam dana da okupi novu parlamentarnu većinu samo spekulacije.

-------------------------------

17.00 - U jednom terenutku u prostorijama u HDZ-u su ostali samo Karamarko i Butković, ali nešto prije 17 sati ponovno se počeo vraćati društvo koje je ranije bilo nas sastanku. Vratio se i Milijan Brkić

-------------------------------

16.15 - U ponedjeljak poslijepodne na Pantovčak je stigao prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, a nakon njega s predsjednicom je razgovarao i Božo Petrov. Kako neslužbeno potvrđuju s Pantovčaka, Predsjednica se željela informirati o krizi vlasti.

-------------------------------

16.00 - Božo Petrov izjurio je iz Vlade i samo dobacio novinarima:

- Nema izjava!

Čini se da danas niti premijer Orešković neće ništa govoriti.

-------------------------------

15:57 - Međunarodni tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova Miro Kovač spekulacijama je u ponedjeljak nazvao neslužbene informacije da je predsjednik stranke Tomislav Karamarko od vodstva stranke dobio rok od sedam dana za stvaranje nove saborske većine.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------

14:43 - Sa sastanka u sjedištu HDZ-a izašli su predsjednik Sabora Željko Reiner, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić te ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Na pitanje ima li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još uvijek njegovu podršku, Brkić je odgovorio: 'Naravno!'

Reiner je rekao kako su pisanja nekih medija po kojima je Karamarko dobio sedam dana za skupiti saborsku većinu samo spekulacije, dok Kovač nije odgovarao na pitanja novinara.

-------------------------------

14:31 U Banske dvore upravo je ušao prvi potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Nije davao nikakve izjave, već je samo prošao pored novinara.

-------------------------------

14:29 - U Banske dvore ušli su dvojica predstavnika nacionalnih manjina, Šandor Juhas i Vladimir Bilek.

-------------------------------

13:28 - Predsjednik Vlade Tihomir Orešković čuo se jutros telefonski sa šefom europskih pučana u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. kako doznajemo od izvora iz Banskih dvora, razgovarali su o aktualnoj političkoj krizi u Hrvatskoj, Weber je izrazio zabrinutost zbog situacije u Hrvatskoj. Kako nam prenose izvori bliski Oreškoviću, pučani su dobro informirani o zbivanjima u HDZ-u, žele stabilnost ove Vlade, te da se nastave reforme koje su pokrenute.

Weber je rekao da dobro prate zbivanja, i da ne žele prijevremene izbore. Također, 30. lipnja, u Splitu se održava skup europskih pučana na koji su pozvali premijera Oreškovića.

Izvori bliski Oreškoviću za Jutarnji kažu da se danas ne očekuje obraćanje premijera javnosti, a sastanak koji je bio u Banskim dvorima s pojedinim ministrima bio je vezan uz energetsku strategiju.

-------------------------------------------

13:11 - Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako nije digao ruke od Vlade.

- Očekujem skoro rješavanje nejasnoća - kazao je Marić i dodao kako je dosad s premijerom sam dobro surađivao.

- U Ministarstvu financija neće biti odgoda ni poteškoća u dnevnom operativnom radu. Nastojat ćemo sve projekte privesti kraju. Ne možemo čekati razvoj političke situacije jer će izazovi uvijek postojati. Moramo razmišljati kako stvoriti što stimulativnije ozračje', istaknuo je Marić na konferenciji 'Kako do više izravnih stranih ulaganja', izrazivši nadu da će, kao što je planirao, krajem lipnja ili početkom srpnja izaći s planom porezne reforme. Ministar je rekao i kako ne zna zašto je danas otkazana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te da se se on već ranije ispričao.

Kazao je i kako Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij i kako početkom srpnja slijedi zaduživanje u inozemstvu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

13:08 - Doznajemo kako je premijer Tihomir Orešković razgovarao sa šefom kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, Manfredom Weberom. Radi se o grupaciji unutar EP-a kojoj pripada i HDZ. Za sada još nisu poznati detalji njihovog razgovora.

-------------------------------------------

13:04 - Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u ponedjeljak kako ne sudjeluje u razgovorima s HDZ-om oko preslagivanja Vlade, ali i priznao kako 'različiti kontakti postoje'.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

13:02 - Njemačke i švicarske tiskovine u ponedjeljak su popratile krizu hrvatske vlade zaključivši kao je ona praktički pala i za to uglavnom optužile predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

12:49 - Vladimir Šeks, HDZ-ov doajen, kazao je kako bi bilo u najvećem nacionalnom interesu da Tomislav Karamarko odstupi.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

12:36 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgodila je sva putovanja ovog tjedna, pa tako i vrlo bitno političko putovanje na summit inicijative Jadran-Baltik-Crno more u Litvu gdje je trebala boraviti 8. i 9. lipnja, što je znak da i sama procjenjuje da je situacija u zemlji kritična.

-------------------------------------------

12:12 - Iz izvora bliskih predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović doznajemo kako je spremna u sljedećih nekoliko dana donijeti odluke u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, koje bi pridonijele rješenju situacije.

-------------------------------------------

12:10 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner potvrdio je u ponedjeljak da je razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a tema je bila "stabilnost hrvatske države".

"Razgovarao sam s predsjednicom i naš razgovor bio je o stabilnosti hrvatske države", rekao je Reiner kratko u izjavi novinarima nakon otvaranja izložbe "Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti" u Hrvatskom državnom arhivu.

Da je predsjednik Sabora razgovarao s predsjednicom Republike, ranije je potvrđeno i iz Ureda predsjednice.

-------------------------------------------

11:20 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović današnje razgovore s premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom obavlja isključivo radi ispunjavanja svoje ustavne obveze po kojoj je zadužena birnuti se za stabilnost vlasti. Kaže nam to jedan od bliskih suradnika predsjednice Grabar Kitarović napominjući kako je ta njezina obaveza propisana izravno u članku 94. stavak 2 Ustava koji kaže da se predsjednik Republike među ostalim "brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti".

-------------------------------------------

11:00 - HDZ će danas na sastanku vrha stranke u središnjici na Trgu žrtava fašizma razrađivati strategiju za spašavanje Tomislava Karamarka, doznajemo od izvora iz stranke.

Kada bi trebao početi taj sastanak, nije nam poznato, ali ono što se zna jest da se razmišlja o pokretanju postupka za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

10:45 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s premijerom Oreškovićem.

Tema njihovog razgovora bila je, kako Jutarnji doznaje, stanje u državi i želja predsjednice da bude informirana o sve u što se događa. Nacionalna sigurnost nije ugrožena, stanje nije dramatično, ali predsjednica želi biti u toku sa svime što se događa, saznajemo na Pantovčaku.

U tu svrhu, za koju minutu slijedi sastanak predsjednice s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

--------------------------------------------

10:33 - Premijer Tihomir Orešković stigao je jutros na sastanak kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji nije bio najavljen ni na službenim stranicama predsjednice, niti na stranicama Vlade.

Dvoje čelnih ljudi RH razgovaraju o krizi vlasti i zahtjevu premijera za ostavkom dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, kao i o mogućem razvoju, odnosno raspletu trenutne situacije.

Premijer bi se danas navodno trebao obratiti novinarima.

Inače, danas je trebala biti održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), no otkazana je zbog nedostatka kvoruma, budući da na sjednicu nije došao dovoljan broj ministara iz Vlade.

Predstavnici sindikata i poslodavaca jutros su obaviješteni o otkazivanju sjednice a, kako se neslužbeno doznaje, sindikalni čelnici će se o nastaloj situaciji očitovati poslijepodne priopćenjem.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:35