JOŠ JEDNA TRAGEDIJA

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU O SMRTI MLADIĆA 'Dok je Hitna bila na intervenciji u Zaprešiću, jedna je osoba umrla u Jastrebarskom. Nemamo dovoljno timova'

 Facebook

Nakon što je u Zaprešiću jučer umro mladić kojem je došla pomoći Hitna pomoć, no bez liječnika i defibrilatora, u javnosti se podigla bura zbog te smrti i nedostatka timova Hitne pomoći. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije o svemu se oglasio priopćenjem u kojem su istaknuli da je i u Jastrebarskom jedna osoba umrla, nakon što je hitni medicinski tim od tamo krenuo prema Zaprešiću, pa nije mogao intervenirati u Jastrebarskom.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije u priopćenju izražava duboku sućut obitelji preminulog

"Uvidom u ispise poziva hitne medicinske službe za dan 12. kolovoza 2018. godine utvrđeno je slijedeće :

Telefonski poziv upućen je preko tel. broja 112 u 17:25. Razlog dojave: asmatičar, jako teško diše, u ulici Stanka Vraza 5. Poziv je predan Zaprešiću u 17:27.

Zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj, tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu med. sestra prvostupnica i vozač ( a što je zakonski propisano ) je krenuo na intervenciju u 17:28 u Stanka Vraza S. Istovremeno Prijavna dojavna jedinica obavještava najbliži slobodan T1 tim ( Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom.

Na mjesto intervenicije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije, gosp. R. je preminuo.

Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Sukladno Mreži hitne medicine ( NN 49/16,67 /17) rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim.

Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, med. sestra/ med. teh. i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama ( Dugo Selo, lvanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti lvan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić ) te 10 timova u Velikoj Gorici. Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor sa HZZOom za navedeni broj timova u svakoj ispostavi.

Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu ( Zaprešić ima 5 defibrilatora ).

Još jedno želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidna da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan", stoji u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Podsjetimo, 21-godišnjak je patio od astme, a kad mu je jučer poslijepodne iznenada pozlilo na ulici, u pomoć su mu prvi pritekli slučajni prolaznici. Nakon dolaska Hitne pomoći u kojoj nije bilo liječnika, nesretnog su mladića oživljavali tehničar, sestra i slučajna prolaznica koja je medicinska sestra, no bezuspješno. Preminuo je na licu mjesta.

Danas se o svemu oglasilo i Ministarstvo zdravstva, koje je objavilo kako je odmah uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić. Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno sukladno pravilima struke, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva. U priopćenju su izrazili sućut obitelji preminuloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 07:16