SVI U PETROVU 3

Zavod za transfuziju apelira: 'Građani, darujte krv, nedostaje svih krvnih grupa!'

Zadar, 140612.U predvorju HNK Zadar udruga Kalelarga organizirala je vec tradicionalno akciju darivanja krvi u Hrvatskoj. Udruga Kalelarga - Zadar jedan je od najvecih aktivista takve vrste u Hrvatskoj. Kroz 18. godina aktivnog djelovanja udruga je uspjela sakupiti preko 8600 doza krvi sto je jednako 3500 litara krvi.Na slici: detalj sa darivanja.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) uputio je apel svim građanima da daruju krv. Iako se ne bore s nestašicom kažu kako napretkom medicine na dnevnoj razini trebaju prikupljati sve više doza krvi.

Ravnateljica HZTM-a Irena Jukić kaže kako je potrošnja krvi velika pogotovo zbog razvijene transplantacijeske medicine po kojoj smo među najboljima u svijetu.

- Redovito obaviještavamo građane da daruju krv. Uočili smo kako se povećava broj darivatelja. Jučer smo ih imali primjerice 150, dok je dnevni prosjek u HZTM-u oko sto doza dnevno. Inače u Zagrebu i okolici se dnevno prikupi do 400 doza što za sada zadovoljava potrebe - kaže Jukić.

Posebno je važno da se odazove što veći broj osoba čija krvna grupa ima negativan rezus faktor, kaže.

Osim dobrovoljnih darivatelja koji svakodnevno dolaze u Petrovu 3. ali i na druga mjesta gdje se prikuplja krv, HZTM organizira i grupna prikupljanja krvi.

Tako će 13. listopada više od 150 bikera parkirati svoje motore pred HTZMO-om i darovati krv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:39