UDOBAN POLOŽAJ

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE DAT ĆE 306 TISUĆA KUNA ZA 78 UREDSKIH STOLICA 'U čemu je problem?...'

Hrvatski zavod za zapošljavanje raspisao je natječaj za uredske stolice u koje će uskoro zasjesti 76 djelatnika ureda za privlačenje sredstava iz EU
 HANZA MEDIA

Djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), točnije njih 76, uskoro će osmosatno radno vrijeme provoditi u jednima od najboljih i najskupljih uredskih stolica na tržištu.

Tako, naime, proizlazi iz natječaja kojeg je ovaj Zavod u ponedjeljak objavio na stranicama Narodnih novina kojim su oglasili da kupuju 76 novih uredskih stolica, s minimalno tri godine garancije i svakojakim performansama.

Na prvu ne bi bilo ništa čudno što Zavod kupuje stolice da nije izdašne procijenjene vrijednosti javne nabave u iznosu od 306.500 kuna s PDV-om koji je HZZ spreman iskeširati za novi namještaj.

Ispada tako da je Zavod po jednoj uredskoj stolici spreman platiti 4 tisuće kuna, ali za to, tvrde, imaju dobro opravdanje jer je sredstva za nabavu ovog skupog uredskog namještaja, naglašavaju, osigurala Europska unija.

“Vrijednost nabave procijenjena je na maksimalni iznos za koji su osigurana sredstva, a koja su u sklopu tehničke pomoći raspoloživa iz Europskog socijalnog fonda”, stoji u odgovoru koji je Jutarnji list primio iz HZZ-a.

A kad ih već financira Europska unija, onda je najlogičnije nabaviti i najbolje dostupno na tržištu.

Pa je HZZ tako u okviru troškovnika objavljenog zajedno s dokumentacijom za natjecanje specificirao kakve sve performanse zahtijeva od namještaja kojeg kupuje.

Uredske stolice moraju imati nosivost minimalno 120 kilograma, aluminijsko zvjezdasto postolje s kotačima te sjedište ispunjeno PU pjenom minimalno debljine pet centimetara.

Loša iskustva

Potrebno je potom i da imaju mehanizam za sinkrono podešavanje naslona i sjedala, anti-shock sustav, podesivu lumbalnu potporu, kao i rukonaslone podesive po visini.

Najbolje bi bilo kad bi bile presvučene sintetskom mrežom ili tkaninom, a HZZ na stolice zahtijeva i minimalno tri godine garancije.

Kako su pojasnili u svom odgovoru, ovako zahtjevne performanse zatražili su zbog toga što su se uredske stolice koje su ranije tijekom godine nabavili i iz vlastitih sredstava platili 148.740 kuna “zbog loše kvalitete u roku od godinu dana počele raspadati te većina njih više nije za uporabu”.

“Kako bi se izbjeglo ponavljanje slične situacije, u tehničkim specifikacijama za stolice koje se nabavljaju u okviru ovog postupka tražila se garancija od tri godine, što je više od uobičajene tržišne garancije, upravo kako bi se osigurala dugotrajnost i kvaliteta nabavljenih stolica. Garancija na veći broj godina može rezultirati i većom cijenom stolica. Tehničke specifikacije su kreirane tako da omogućuju da na nadmetanje pristignu ponude sa stolicama čije su cijene niže od maksimalno mogućih te će se sukladno kriteriju za odabir, odabrati ponuda s najnižom cijenom koje odgovaraju postavljenim specifikacijama”, pojasnili su u svom odgovoru.

Nova zapošljavanja

Kako je vidljivo iz javno objavljene dokumentacije te pojašnjenja stručnih službi Zavoda, nabava ovog namještaja obavlja se za potrebe Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije HZZ-a, i to zbog povećanja zaposlenih u okviru projekata EU. Taj je ured u okviru HZZ-a osnovan 2007. godine za potrebe provođenja četvrte komponente IPA programa “Razvoj ljudskih potencijala”, a podijeljen je u četiri službe i devet odjela.

Koliko ovaj ured danas ima zaposlenih, nije poznato, ali prema posljednjim dostupnim javnim podacima 2013. godine u tom je uredu radilo 55 osoba.

'Novcem EU treba dizati efikasnost'

Kako je za Jutarnji list pojasnila jedna konzultantica za fondove EU koja je željela ostati anonimna, Operativni program “Učinkoviti ljudski resursi” doista u sklopu tehničke pomoći državnim institucijama i ministarstvima nudi novac za financiranje tehnikalija, prvenstveno vanjskih suradnika poput raznovrsnih evaluatora, ali i opreme koja je institucijama potrebna za provođenje programa. “Ipak, postavlja se pitanje treba li doista na nabavu stolica potrošiti tako velik novac ili se njegov dio radije mogao utrošiti na, primjerice, nove i efikasnije vanjske evaluatore”, pojasnila je za Jutarnji list.

Što se traži od stolice

Obavezna nosivost najmanje 120 kg

nosivost:

minimalno

120 kg

garancija:

min. tri godine

podesivost sjedišta:

plinski mehanizam, okretanje 360 stupnjeva

anti-shoc sustav

presvlaka:

sintetska mreža ili tkanina

ispuna

sjedišta:

PU pjena minimalno 5 centimetara

postolje:

aluminijsko, zvjezdasto s kotačima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10