KORONAKRIZA

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE DONOSI NOVE KRITERIJE ZA DRŽAVNI MINIMALAC Uvodi se čitav niz novosti zbog kojih će 4.000 kn po radniku dobiti puno manje firmi

 Davor Pongračić / CROPIX

Upravni odbor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak će na sjednici donijeti nove kriterije za isplatu 4000 kuna neto po radniku za svibanj i lipanj, potvrđeno nam je u Vladi. Sukladno tim kriterijima, za svibanj će se moći tražiti državna potpora za sve tvrtke kojim je prihod pao za 20 posto. Pritom će poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, a podnose zahtjev za svibanj, trebati dokazati pad prihoda za najmanje 20 posto na temelju predaje PDV obrasca za svibanj 2020. i svibanj 2019. Poreznoj upravi. Posebno se uz to napominje da za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika otkazivanje rezervacija, eventa, kongresa, seminara i slično, otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi, nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl., nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva nužnih za rad - nisu prihvatljivi razlozi za korištenje potpore za svibanj, nego da to može biti samo navedeni pad prihoda od 20 posto. Ako, pak, poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci, treba dokazati pad prometa za najmanje 20 posto u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. Nadalje, poduzetnici će morati Zavodu dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa potpore.

Jedna od većih novosti je to da će poslodavac koji za svibanj traži potporu, a zapošljava više od 50 radnika, morati vratiti potporu ako od trenutka dobivanja potpore pa zaključno do 31. prosinca 2021. isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja. Isto će se dogoditi ako vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele dodijeli članovima Uprave, izvršnim direktorima, prokuristima i drugim osobama koje su ovlaštene da vode cijelo ili dio njegova poduzeća te ako im dodijeli pravo na opcijsku kupnju dionica ili bilo koje drugo pravo koje se temelji na vrijednosti vlastitih dionica. Tvrtka će morati vratiti potporu i ako u tom razdoblju isplati tim osobama bilo koji iznos kao što su: bonus za postignute rezultate, nagrada za radne rezultate iznad neoporezivog iznosa propisanog propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka i ostale slične primitke koji se oporezuju kao dohodak od nesamostalnog rada ili drugi dohodak, sukladno propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka. Jednako tako tvrtka neće smjeti u tom razdoblju kupovati, odnosno steći vlastite dionice ili vlastite poslovne udjele.

Kad je riječ o mjerama za lipanj, isplatu potpore od 4000 kuna neto moći će koristiti samo poslodavci kojima pad prihoda u lipnju iznosi više od 50 posto u odnosu na lipanj 2019. i to iz sektora djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza putnika, putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatori) i ostalih rezervacijskih usluga te djelatnosti povezane s njima, kao i organizacija sastanaka i poslovnih sajmova - organizacija kulturnih, sportskih događanja, sajmova i kongresa. Dakle, poslodavci koji podnose zahtjev trebaju dokazati pad prihoda za najmanje 50 posto na temelju predaje PDV obrazaca Poreznoj upravi za lipanj 2020. i za lipanj 2019., odnosno za lipanj 2020. i veljaču 2020. ako posluju manje od godine dana. HZZ se, pak, obvezuje isplatiti sredstava do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Poduzetnici s kojima smo razgovarali traže, međutim, da se kriterij pada prihoda više od 50 posto u lipnju primjenjuje na sve kompanije, a da za neke industrije, poput kožne i tekstilne, taj pad bude 30 posto. Posebno se protive tome da se ograniči isplata dividende sve do kraja 2022., kao i da se taj kriterij odnosi samo na tvrtke s više od 50 zaposlenih, a ponajviše prigovora dolazi zbog toga što će se ograničiti isplata dobiti za 2019. umjesto za 2020. Jednako tako su zabrinuti da mogu izgubiti radne sporove s onim menadžerima kojima zbog tih kriterija nisu smjeli isplatiti bonuse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 18:25