PROMJENA

ZAVRŠAVA LJETNO RAČUNANJE VREMENA Kazaljke se u 3 ujutro pomiču za jedan sat unatrag, od ove godine na snazi drugačiji režim s paljenjem svjetla auta

 Bruno Konjević / CROPIX

U nedjelju, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena.

Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata računa kao 2 sata.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2020. godine.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, gdje su Hrvatske željeznice (HŽ) objavile kako su organizirale posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo vrijeme.

"U željezničkom će prometu zbog pomicanja vremena tri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu, u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split i Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor", stoji u priopćenju HŽ-a.

Također, prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svjetla s početkom zimskog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenog.

Praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini EU ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena, što bi trebalo započeti s 1. travnjem 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 14:41