GOTOV BIJELI ŠTRAJK

Završava paraliza sustava: Državni odvjetnici od ponedjeljka nastavljaju rad, poznato je i kada se nastavljaju pregovori

Ovu su odluku donijeli dan nakon što su suci napravili isto
 Nera Šimić/Cropix

Dan nakon sudaca i državni odvjetnici objavljuju kako s petkom, 2. veljače prestaju njihove mjere upozorenja, odnosno bijeli štrajk, te da idućega tjedna nastavljaju razgovore u Ministarstvu pravosuđa i uprave oko njihovih plaća i materijalnog statusa.

Prvi sastanak s ministrom Ivanom Malenicom imali su u četvrtak, nakon čega je Upravni odbor Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika zaključio da s krajem ovoga tjedna treba prekinuti s mjerama upozorenja, a u petak se s tim zaključkom složila i Skupština njihove Udruge.

- Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika ovim je mjerama željela poslati signal Vladi i javnosti, te ukazati na postojeće probleme i na potrebu donošenja zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojim će se u potpunosti urediti pitanje plaće i drugih materijalnih prava pravosudnih dužnosnika. Navedeno je i prepoznato pa će se, sukladno dogovoru i s tim ciljem, nastaviti razgovori s Ministarstvom pravosuđa i uprave, a prvi sastanak je najavljen za sljedeći tjedan - priopćila je udruga tužitelja.

U najavi bijelog štrajka tužitelji su vrlo jasno definirali svoje glavne ciljeve, a to je indeksacija plaća i njihovo pravedno stupnjevanje. Pritom su naglasili da traže indeksaciju plaća kako bi ona bila vezana za prosječni dohodak u državi i ne bi ovisila o volji trenutne vlasti, te isticali da indeksacija ne mora nužno značiti i povećanje plaća. Ukazivali su i na probleme koji nastaju parcijalnim intervencijama u zakon zbog čega je ispalo da plaća tužitelja prvoga stupnja može biti gotovo izjednačena s plaćom županijskog državnog odvjetnika.

Poseban problem s kojim se susreću državni odvjetnici odnosi se na njihova dežurstva koja se ne žele tretirati kao prekovremeni rad, nego se plaćaju kao pasivna i aktivna dežurstva. Naknade koje za to dobivaju tužitelji smatraju mizernima, posebno u usporedbi s iznosima koje za isti rad država plaća odvjetnicima po službenoj dužnosti.

Suci su odluku o prekidu bijelog štrajka i nastavak razgovora s Ministarstvom donjeli u četvrtak, a u petak je predsjednik Vrhovnog suda pozdravio nastavak pregovora i rad sudova u punom obimu.

- Vrhovni sud pozdravlja odluku Udruge hrvatskih sudaca (UHS) o prestanku mjera upozorenja i nastavku pregovora. Na taj način strankama, građanima i poduzetnicima omogućit će se ostvarivanje prava na pristup sudu. U daljnjim pregovorima Vrhovni sud podržava zahtjeve UHS-a prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te izražava nadu da će Ministarstvo pravosuđa i uprave pregovarati u dobroj vjeri i nakon pregovora ispuniti dana obećanja - priopćili su s Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:06