NAKON 54 DANA

ZAVRŠAVA ŠTRAJK LIJEČNIKA? Liječnicima za listopad odplaće će odbiti 1 sat po radnom danu

Liječnici će raditi pojačano i na zakazanim operacijama koje su bile odgođene 2 mjeseca
 Goran Mehkek / CROPIX

Kako će završiti sutrašnji pregovori ministra Rajka Ostojića sa zdravstvenim sindikalcima, odnosno hoće li napokon poslije 54 dana završiti štrajk liječnika, teško je prognozirati premda su svi sudionici sastanka u petak tvrdili da predstoji samo završno dotjerivanje budućeg kolektivnog pregovora.

Pacijenti bi sigurno odahnuli jer je njihova pozicija sigurno najgora. Moraju dodatno čekati na preglede i zahvate jer nisu hitni, a nitko im ne zna reći kada bi ipak mogli konačno biti primljeni u bolnicu. Naprosto, za njih ovaj štrajk predugo traje, a posljedice će osjećati barem sljedećih godinu dana.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić kaže kako očekuje da ministar danas predoči konačni tekst ugovora, odnosno ono što je do kraja ispregovarano, a potom bi, moguće sutra, slijedilo njegovo potpisivanje i prekid štrajka. Dodaje također da će liječnici nastojati raditi pojačano čim završi štrajk kako bi pregledali što veći broj pacijenata, čije su pretrage ili zahvati odgođeni tijekom zadnja gotovo dva mjeseca.

Liječnici s nestrpljenjem očekuju i platne liste za koje su ministar Linić i premijer zatražili da budu umanjene za listopad. Prema nekim informacijama, plaće će se linearno smanjiti za jedan od osam sati redovitog radnog vremena. Drugim riječima, umjesto 40 sati tjedno, liječnicima bi se platilo 35 sati.

Naime, ravnatelji kažu kako im je nemoguće umanjiti plaće tako da se za svakog liječnika u bolnici radi poseban izračun jer po evidenciji radnog vremena svi su bili na svom radnom mjestu i svaki od njih je nešto radio. Uostalom, koliko bi to “inspektora” trebalo da utvrde ne samo evidenciju radnog vremena nego i količinu posla koji je obavio pojedini liječnik.

Sindikalni povjerenici pak kažu da će u tom slučaju sigurno tužiti poslodavca jer se, po njihovu mišljenju, radi o nezakonitom smanjenju plaća liječnicima.

U svom dokazivanju da su i tijekom štrajka radili liječnici će sigurno posegnuti i za vrlo opipljivim dokazom, a to su - potrošeni limiti. Naime, unatoč štrajku novac za poslovanje bolnica uglavnom je potrošen!

To, kažu liječnici, potvrđuje u kakvim uvjetima rade i koliko zapravo nedostaje sredstava da bi se pokrilo sve što bi tijekom mjeseca trebali odraditi. Žele li pomoći svima, a ne samo hitnim pacijentima, moraju probiti nerealno nisko određene bolničke limite, a onda su u gubicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25