ZELENA OAZA

ZAVRŠEN INSPEKCIJSKI NADZOR U DOMU UŽASA U ANDRAŠEVCU Vlasnica prijavljena zbog niza prekršaja!

 CROPIX

Smrt šestero štićenika doma starijih i nemoćnih osoba Zelena Oaza u Andraševcu dobilo je nove obrise. I dok vlasnici staračkog doma imanje pokušavaju prodati u oglasniku, inspekcijski nadzor utvrdio je, kako što se i sumnjalo, niz propusta, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić detaljno je objavio izvješće inspekcijskih nadzora iz nadležnosti inspekcije rada i zaštite na radu, sanitarne inspekcije ali i građevinske.

- Inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnešena kaznena prijava protiv poslodavca – ističe Mikulić u priopćenju.

Posla je bilo i za inspekciju u području radnih odnosa te su utvrđeni prekršaji šarolikog spektra.

- Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku – priopćili su dalje iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Dok u području sanitarne inspekcije nisu utvrđeni veći nedostavi koji bi zahtjevali poduzimanje upravnih mjera.

Nadalje, inspekcijskim nadzorom na lokaciji Andraševec Dolinska 22, građevinska inspekcija je utvrdila da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina.

- Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno – zaključuje se u priopćenju.

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu potvrdili su nam da su zaprimili kaznenu prijavu inspektorata, ali su naveli kako još uvijek nije okončano vještačenje predmeta izuzetih s požarišta tijekom policijskog očevida, zbog čega policija za sad nije podnosila nikakvu kaznenu prijavu. Tužiteljstvo se stoga, dok se ne utvrdi uzrok požara, nije upuštalo u konkretne korake protiv vlasnice doma Zelena oaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37