OČEVID JOŠ TRAJE

Završen policijski očevid kod Novske: ‘Ne znamo zbog čega je putnički vlak udario u teretni‘

Čeka se podizanje putničkog vlaka koji se nalazi na boku. Nadamo se da će broj smrtno stradalih ostati na tri, rekao je Zlatko Pješ
 Vlado Kos/Cropix

Nakon što je završen očevid na mjestu teške željezničke nesreće kod Rajića, nedaleko od Novske, u kojoj su tri osobe poginule, a 12 ih je ozlijeđeno, još je preostalo vještačenje željezničke infrastrukture.

Kako je rekao Dario Kačmarčik, glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke, taj će se dio očevida obaviti u nedjelju ujutro, jer je nakon uklanjanja dvije željezničke kompozicije nužno još raščistiti mjesto nesreće. Dotad će mjesto nesreće biti osigurano, pa će dežurne službe i dalje biti na terenu.

image

ostaci vlaka nakon teške nesreće kod Novske

Vlado Kos/CROPIX

Policija je objavila i priopćenje o svim dosad obavljenim radnjama i poduzetim mjerama.

- U petak, 9. rujna, oko 21.30 sati, na području Novske u blizini mjesta Rajić, došlo je do željezničke nesreće, odnosno naleta putničkog vlaka na zaustavljeni teretni vlak koji su prometovali iz smjera Okučani – Novska.

Dosadašnjim provedenim kriminalističkim istraživanjem i očevidom kojim je rukovodila županijska državna odvjetnica u Sisku uz stručnu pomoć predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, stručnih osoba hrvatskih željeznica, kao i uz suradnju policijskih službenika, prikupljena su saznanja da je iz za sada nepotvrđenih razloga putnički vlak udario u zadnji dio teretnog vlaka koji je bio zaustavljen na tom dijelu pruge zbog mogućeg kvara.

U željezničkoj nesreći smrtno su stradale tri osobe (starosti 17, 52 i 60 godina), dok je ozlijeđeno 11 putnika koji su putovali putničkim vlakom, a isto tako liječnička pomoć je pružena i strojovođi teretnog vlaka. Dvije osobe su teže ozlijeđene, a devet lakše. Ozlijeđenima je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj županijskoj bolnici Pakrac.

Među putnicima u putničkom vlaku nalazilo se i osam državljana Irana, za koje je utvrđeno da su 9. rujna, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku na području Slavonskog Broda. Nakon provedenog upravnog postupka sukladno Zakoniku o Schengenskim granicama i Zakonu o strancima izdana su im rješenja o povratku s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora u roku od sedam dana. Rješenja su im izdana prije željezničke nesreće.

U nastavku očevida na mjestu željezničke nesreće od odgovornih osoba Hrvatskih željeznica pristupilo se micanju i odvoženju dijela teretnog vlaka na kojem nisu nastala oštećenja kao i angažiranja dizalica zbog podizanja uništenih vagona zbog omogućavanja daljnjeg vršenja očevida ali i osiguranja prohodnosti pruge.

Kriminalističko istraživanje je još uvijek u tijeku.

HRT u nedjelju javlja kako je službeno potvrđeno da je jedan djelatnik HŽ-a koji je radio na rezanju i otklanjanju preostalih dijelova lakše ozlijeđen - navodno mu je nešto palo na nogu. Naime, radnici HŽ-a počeli su s rezanjem čeličnih dijelova koje treba osloboditi.

image

ostaci vlaka nakon teške nesreće kod Novske

Vlado Kos/CROPIX

- Teretni vlak odvučen je u kompletu. Ostala je još sad ova putnička kompozicija. Vrlo je zahtjevno, težak je pristup - rekao je Zlatko Pješ iz JVP-a Novska. Dodao je kako je u brodskom kontejneru dosta plastičnih materijala, pa su vatrogasci prisutni zbog mogućeg zapaljenja plastike.

- Čeka se podizanje putničkog vlaka koji se nalazi na boku i nadamo se da će broj smrtno stradalih žrtava ostati na tri - izjavio je.

Dio ozlijeđenih u teškoj željezničkoj nesreći zbrinut je u novogradiškoj bolnici. Od ukupno osam osoba koje su u subotu bile primljene, trenutno ih se u bolnici nalazi šest - dvoje ih je već u subotu otpušteno jer se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. Među preostalih šest jedan je hrvatski državljanin, a ostali su peteročlana obitelj iz Irana, javila HRT. Iranska obitelj ne govori strane jezike, što je otežalo komunikaciju s liječnicima i nadležnim službama, zbog čega su u bolnicu stigli prevoditelji.

image

ostaci vlaka nakon teške nesreće kod Novske

Vlado Kos/CROPIX

Čini se kako bi četvero pacijenata moglo već u ponedjeljak biti otpušteno jer se radi o lakšim ozljedama, dok će ostalo dvoje - učitelj iz Vinkovaca koji je dobio teže tjelesne ozljede prsnoga koša te starija žena iz iranske obitelji koja je i najteže ozlijeđena, s ozljedama kralježnice - morati ostati još neko vrijeme na liječenju.

Srećom, nitko nije životno ugrožen i svi su stabilni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 02:45