DRUGI SVJETSKI RAT

Završena ekshumacija u Gospiću, pronađene 253 žrtve partizanskih zločina

Ministarstvo hrvatskih branitelja ranije je objavilo da je u mandatu ove Vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata

Ekshumacija, ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Grad Gospić objavio je kako u petak službeno završava ekshumacija posmrtnih ostataka građana pobijenih u Drugom svjetskom ratu na prostoru gospićkog groblja, a ukupno su pronađene 253 žrtve partizanskih zločina.

Ukupno smo pronašli 253 žrtve partizanskih zločina koje će biti dostojno sahranjene u zajedničku grobnicu, tj. kosturnicu u kojoj su sahranjeni i ostali ekshumirani ostaci partizanskih zločina, objavio je Gospić na svojoj službenoj stranici.

Najavljuje kako će se, u dogovoru s Ministarstvom hrvatskih branitelja, ako vrijeme dozvoli nastaviti ekshumacije u Ličkom Osiku i Mušaluku, a već su planirane ekshumacije u travnju i svibnju 2024. na području Gospića i Ličko-senjske županije.

Također podsjeća da se današnji datum, 13. listopada, poklapa s 13. listopada 1991., danom žrtava Široke Kule, kada su pobunjeni lokalni Srbi poubijali 40 civila toga sela, starih između 13 i 92 godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ranije je objavilo da je u mandatu ove Vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:39