PROSVJED U DUBRAVI

Završila istraga kontroverznog ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu: ‘Pa nismo vam mi poštari‘

Njegovim su se odlukama nacionalni mediji bavili kad je naložio medicinskim sestrama i tehničarima da se ne smiju voziti u kabini, nego u stražnjem dijelu vozila, čak i ako je ono prazno

Mladen Smoljanec

 Zoran Stanko/e Varaždin/

​Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Mladen Smoljanec, prema nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva zakidao je članove Radničkog vijeća za njihovu mjesečnu nadoknadu na toj poziciji u iznosu ekvivalentnom šest radnih sati tjedno. Također je Vijeću uskraćivao podatke o radu ustanove, stanju i rezultatima poslovanja, a koje imaju pravo znati. Nije im davao na uvid ni izvješća inspekcijskog nadzora. Nezakonito su prekovremeno radili, u nekim je razdobljima raspored rada bio nejednak, a plaća ista. Dio je ovo inspekcijskog nalaza na pritužbe koje su djelatnici Zavoda preko Hrvatskog sindikata hitne medicine, Udruge Hitna uživo 194 i Sindikata Zajedno, podnijeli Ministarstvu zdravlja, koje je potom u Zavod poslalo inspekciju.

O inspekcijskim su nalazima danas izvijestili javnost na prosvjedu održanom ispred zagrebačke bolnice Dubrava.

Jutarnji je prije dva mjeseca pisao o problemima u varaždinskom Zavodu nakon što su djelatnici održali prosvjed pred ulazom u objekt i zatražili smjenu Mladena Smoljanca. Njegovim su se odlukama nacionalni mediji bavili kad je naložio medicinskim sestrama i tehničarima da se ne smiju voziti u kabini, nego u stražnjem dijelu vozila, čak i ako je ono prazno. Ta je odluka odjeknula kao vrlo kontroverzna pa ju je uskoro i povukao. Ipak, zbog takve je odluke protiv Mladena Smoljanca donesena upravna mjera jer Pravilnikom o radu nije uredio mjere za zaštitu dostojanstva radnika, odnosno mjere zaštite od diskriminacije.

image

Prosvjed u Dubravi

Uz navedene su nezakonitosti, ravnatelja Smoljanca optužili i za neisplatu zajamčenog Covid dodatka, čime ih je u dvije i pol godine Zavod oštetio za 250.000 eura. To će, najavili su, rješavati privatnim tužbama. Prozvali su ga za mobing te za činjenicu da su vozači saniteta "poštari", a sanitetsko vozilo "poštanski kombi".

– Teško bolesni pacijenti koji iz raznih razloga idu sanitetom za Zagreb, voze se s medicinskim uzorcima Opće bolnice Varaždin, sve što oni ne mogu obraditi pa mora u Zagreb. Bolnici se taj prijevoz naplaćuje 70 kuna po paketu, a baš nas zanima kako se ta usluga službeno knjiži? Najvažnije, to je protuzakonito. Zašto? Zato što su u vozilu istovremeno ljudi narušenog zdravlja, pacijenti već ionako slabog imuniteta, a među tom "poštom" može biti i zarazni materijal. To je nedopustivo. Znam sad da će netko reći "pa oni tako i tako idu pa besposleno trate vrijeme dok čekaju za povratak", ali to je izuzetno osjetljiva stvar, nimalo benigna. Od saniteta je napravio dostavnu službu što je protuzakonito. Taj se materijal službeno prevozi posebnim vozilom. To su teška kršenja zakona. I tih 70 kuna. Sakupi se tu veliki novac. Kako on to uopće naplaćuje i gdje novac završava? – pitao se tada u razgovoru za Jutarnji, voditelj Odjela saniteta Sindikata Zajedno, Kruno Kušec.

Nakon današnjeg prosvjeda koji je održan u Zagrebu zbog očekivane potpore kolega iz drugih zavoda, a koja nije izostala, iz Sindikata su za Jutarnji rekli da unatoč tužbi i nalazima inspekcije, "on i dalje sve radi, kako je i radio".

- Pošta i dalje svakodnevno ide sanitetskim vozilom za Zagreb, raspored rada radi protivno Zakonu o radu čije odluke ne poštuje i krši hrvatski Ustav jer je 2021. godine osnovao internu komisiju za nadzor bolovanja u koje je osobno imenovao tri člana. Posao im je bio ići bolesnim ljudima po kućama i provjeravati jesu li zaista bolesni. Imamo dokument gdje su tako i postupili – zaključuje Kruno Kušec.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, podsjetimo, zatražio od nadležnih ustanova da se očituju o prijavi sindikata protiv Mladena Smoljanca, a istovremeno je DORH-u poslao kaznenu prijavu koju je protiv Smoljanca podnio Sindikat, a zbog "sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe službenog položaja.

- Između ostalog, protuzakonito je povećao koeficijente složenosti posla Upravi Zavoda - napisao je ministar glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:11