SASTANAK

ZAVRŠILI MARATONSKI RAZGOVORI U BANSKIM DVORIMA Dogovora ni nakon više od sedam sati nije bilo, Ribić: 'Sutra nastavljamo, to je pozitivna činjenica'

Sanja Šprem
 Damjan Tadić / CROPIX

>>> NOVO 23:01 Sastanak je završio. Vilim Ribić kaže da dogovor nije postignut, a da se razgovori nastavljaju sutra.

"Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovoreno je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali da, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je Ribić.

"Dokle god razgovaramo ima nade da dođemo do dogovora. Sutra nastavljamo pregovore, a štrajk i dalje traje", izjavio je nakon sastanka Branimir Mihalinec.

Sanju Šprem novinari su upitali je li i sad pesimistična kao što je bila prije sastanka.

"Ja sam sad teško umorna. Bili su ovo iscrpljujući pregovori. Dali smo maksimalan dopisnos da sastanak bude konstruktivan. Više je opcija na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", rekla je Šprem dodajući da sindikati očekuju da im se dani provedeni u štrajku plate.

--------------------------

22:54 Iz zgrade Vlade izašao je Maro Alavanja, savjetnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, javlja HRT, ali nije davao izjavu novinarima.

--------------------------

22:12 Posebni savjetnik premijera Plenkovića za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić izjavio je u emisiji Otvoreno da je vrlo optimističan u pogledu dogovora sa sindikatima obrazovnih djelatnika.

Kusić je sudjelovao na današnjem maratonskom sastanku u Banskim dvorima, a razgovore je napustio kako bi gostovao u HRT-ovoj emisiji.

Potvrdio je da je Vlada sindikatima ponudila dodatak na plaću, uz korekciju koeficijenta kroz određeno vrijeme.

Na pitanje kada bi moglo doći do dogovora, Kusić kaže: "Možda već danas".

U međuvremenu, sindikalci su se nakon međusobnih konzultacija vratili u Banske dvore, ali zasad je neizvjesno do kada bi razgovori, na kojima su s Vladine strane premijerov predstojnik Ureda Zvonimir Frka Petešić i savjetnik Radovan Fuchs, mogli potrajati.

--------------------------

NOVO 19:42 U vrijeme dok su njegovi suradnici u Banskim dvorima vodili pregovore s prosvjetnim sindikatima, hrvatski premijer Andrej Plenković u Osijeku je sa svojim stranačkim kolegama slavio 30. obljetnicu osnutka osječkog HDZ-a, no temu štrajka i pregovora sa sindikatima nije mogao izbjeći.

- Vodimo dijalog, poštujemo učitelje i pravo na štrajk. Nama su u interesu i obrazovanje i prava djece da redovito pohađaju školu - rekao je Plenković dodavši i kako je cilj postizanje kompromisa „a za to je potrebno dvoje“. Na pitanje vjeruje li da je dogovor moguć i na čemu temelji optimizam odgovorio je već nekoliko puta ponovljenim brojkama.

Više detalja o Plenkovićevom istupu pročitajte OVDJE.

--------------------------------

18:19 - Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te dodala da se raspravlja samo o dodacima. Izjavu je dala na izlasku iz Banskih dvora, u trenutku kad su se sindikalci nakratko povukli sa sastanka radi međusobnih konzultacija.

Neslužbeno se doznaje da je Vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.

Uz predstojnika premijerova Ureda Zvonimira Frku Petešića s Vladine strane u razgovorima sudjeluje i posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić, dok su među sindikalistima Sanja Šprem, Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

--------------------------------

17:46 N1 televizija je upravo izvijestila da su predstavnici sindikata nakratko napustili pregovore u Banskim dvorima i to kako bi se međusobno konzultirali. Neslužbeno se od sindikalista moglo čuti da u pregovorima nema nikakvih novih detalja. Ni u jednom trenutku u Vladi se nije razgovaralo o koeficijentima, već samo o dodacima, a predstavnici sindikata kažu i da se u tom slučaju radi o skromnoj ponudi.

Predstojnik Ureda premijera Frka Petešić sindikatima je, prema njihovim tvrdnjama, rekao da nema mandat s njima pregovarati o koeficijentima.

--------------------------------

Predstavnici sindikata obrazovanja stigli su oko 16 sati na sastanak u Banske dvore gdje će u ime Vlade s njima razgovarati predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika Igor Radeka uoči sastanka su rekli da za njih nije presudno pitanje hoće li na stolu biti dodaci ili koeficijenti.

"Ali, to je stav našeg sindikata", rekao je Ribić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem je priznala novinarima da nije optimistična.

"Krajnje je vrijeme da se ovaj problem riješi. Ali, da sam optimistična, nisam", kaže Šprem i obrazlaže svoj stav.

"Vlada dosad nije pokazala intenciju da se problem riješi. Tako da ni danas ne očekujem velika čuda. Vidjet ćemo što će ponuditi. Očekivala sam da će se na sastanku pojaviti premijer Plenković. Vlada i premijer moraju preuzeti odgovornost za stanje u sustavu obrazovanja", kaže Šprem.

Kaže kako će svaka konačna ponuda koju sindikati dobiju biti na referendumu.

"Zaposlenici u obrazovnom sustavu su pojačali pritisak, a nisu posustali niti kada im je rečeno da se dani u štrajku neće platiti. Mi smo spremni zadnju, konačnu ponudu Vlade dati na referendum članstvu", jasna je Šprem.

Upitana hoće li ovog tjedna štrajk završiti, Šprem kaže da on može biti okončan danas ako će ponuda biti 6,11 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:19