KRIZA U BRODOGRADILIŠTU

ZAVRŠILI SASTANCI O ULJANIKU U VLADI Direktor: 'Končar bi bio najlogičniji spas' HORVAT 'Država ne može isplatiti plaće' KONČAR 'Stečaj nije opcija'

Gianni Rossanda
 Matija Djanjesic / CROPIX

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je u četvrtak nakon sastanka u Vladi kako je na tom sastanku konstatirano da je restrukturiranje jedno pravo rješenje za Uljanik grupu.

"Razgovarali smo, prezentirali sve probleme i poslove koji nas čekaju u vezi programa restrukturiranja i sve što još treba učiniti. Usuglasili smo se u principu da treba napraviti program restrukturiranja, dovesti ga i usuglasiti do kraja i da je to jedino pravo rješenje koje daje dugoročnu opstojnost brodogradilištu", rekao je Rossanda po izlasku sa sastanka.

Što se tiče kratkoročnog financiranja, država tu ne može intervenirati, ali to smo znali i prije, dodao je.

Upitan je li Danko Končar (vlasnik Kermasa) jedini spas za Uljanik grupu kao potencijalni partner, Rossanda je odgovorio da je on "najlogičniji spas" jer je već uložio 12,5 milijuna eura u Uljanik.

Na pitanje kako će poslovati i isplaćivati plaće do odobrenja plana restrukturiranja, odgovorio kako se pitanje programa restrukturiranja može riješiti za mjesec i pol. Što se tiče isplate plaća, zbog čega je u Uljanik grupi u tijeku štrajk, odgovorio je kako će se o tom više znati nakon sastanka u Vladi koji je u trenutku davanja izjave još bio u tijeku i na kojemu je bio čelnik Kermasa Danko Končar.

Istaknuo je da Vlada ne može pomoći u isplati plaća do usvajanja plana restrukturiranja.

Na pitanje je li mu iz Vlade danas preporučeno da uprava kojoj je na čelu mora otići i kad misli odstupiti, odgovorio je da nije problem odstupiti, nego je problem opstanak Uljanika i brodogradnje.

"U trenutku kad je netko spreman preuzeti Uljanik i kad imamo te uvjete, dobro bi došao odmor", rekao je.

Upitan osjeća li se odgovornim za situaciju u Uljaniku i 3, maju, odgovorio je da se uvijek može drugačije i bolje te je uvijek uprava ta koja mora "nešto odrediti", ali da su sadašnjem stanju pridonijele i objektivne okolnosti.

Smatra da bi bilo "nenormalno" da uprava ode, a da nije pronađeno rješenje za sadašnje teško stanje.

Na pitanje što će se dogoditi ako program restrukturiranja ne bude prihvaćen, odgovorio je da su trenutno moguća tri ishoda: prihvaćanje programa restrukturiranja, pojava nekoga tko bi pokrio dubioze i nastavio poslovanje te stečaj.

Horvat: Država ne može financirati plaće

U međuvremenu su iz Banskih dvora pred novinare izašli i ministar gospodarstva Darko Horvat te poduzetnik Danko Končar.

Horvat je, kako prenosi N1, izjavio je da ni na osnovu hrvatskih zakona niti zakonodavstva Europske komisije država ne može financirati plaće u Uljaniku.

Na pitanje što nudi Končar, odgovorio je da Končar "nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na području Rijeke i Uljanika, ali u ovom trenutku ne želi osigurati financiranje bodogradilišta prije restrukturiranja".

- U ovom trenutku je i stečaj i predstečajni postupak jedna od opcija, kazao je ministar.

- U ovom trenutku mi nećemo upumpavati i injektirati velika sredstva bez jasne vizije da postoji održivost brodogradnje na području Pule i Rijeke, rekao je Horvat.

Končar: Stečaj nije opcija

Končar kaže da u ovom trenutku stečaj Uljanika nije opcija.

- Što se tiče stečaja, postoje snage koji rade da do toga ne dođe, a što se tiče našeg ulaska, vidjet ćemo, kaže Končar i ističe da on ne može dati novac za plaće već eventualno za dokapitalizaciju.

Na pitanje što nudi, odgovorio je: - Mi ne nudimo ništa, mi smo već dali ponudu koja je već prihvaćena.

Objasnio je zašto ne želi dati novac za financiranje Uljanika.

- Može se dogoditi da EK komisija kaže ne, a što onda?, pita Konačar.

- Ne znači da nećemo pomoći, ali ta akcija mora imati više sudionika. Nije problem u stečaju, već kako dalje, no što je dovelo do ovog je da je brodogradilište kapacitirano za 7,5 brodova godišnje, a zadnjih godnina proizvodi 2,5, kazao je Končar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:08