FINALE NA BUNDEKU

Završio je ZGHack: Holding učenicima koji su pobijedili podijelio laptope, novac i- internet

Na natjecanju je sudjelovalo više od 70 učenika iz 14 zagrebačkih osnovnih škola, a najbolji su proglašeni u nedjelju popodne

Pobjednici u kategoriji od 5. do 8. razreda su učenici iz OŠ Medvedgrad

 Ranko Suvar/Cropix

Završnica najvećeg natjecanja u hackathonu za djecu, ZGHacka, održana je u nedjelju prijepodne na zagrebačkom jezeru Bundek. Natjecanje se odvijalo pod organizacijom Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga u partnerstvu s Algebrom junior, a u njemu je sudjelovalo više od sedamdeset učenika iz 14 zagrebačkih osnovnih škola.

Učenici su u timovima rješavali svakodnevne problemske zadatke, a najbolja rješenja su proglašena pobjedničkima i nagrađena besplatnim internetom, džepnim ruterima, vaučerima od dvije i pol tisuće kuna i laptopima.

image

Treće mjesto u kategoriji 3. i 4. razred osvojili su učenici OŠ Medvedgrad

Ranko Suvar/Cropix

ZGHack otvoren je u petak u prostorijama zagrebačkog inovacijskog centra ZICER. Tamo su natjecatelji dva dana razvijali svoje projekte za rješavanje odgovora na jedno od problemskih pitanja u području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na Minecraft Education Edition platformi. Na Bundeku su ekipe predstavile svoje ideje u dvije kategorije. U prvoj kategoriji su sudjelovali 3. i 4. razredi osnovnih škola, a drugu su spadali učenici od 5. do 8. razreda. Program je vodio komičar Luka Bulić, a prije proglašenja pobjednika koncert su održali Marko Kutlić i Nela.

Pobjednici natjecanja u kategoriji 3. I 4. razreda su učenici Osnovne škole kralja Tomislava - Pjero, Toma, Vito, Jan i Josip. Za pobjedu je svaki od njih osvojio laptope. Reklo su nam da će ih koristiti za školu, ali i za igranje Minecrafta - igrice u kojoj su kreirali projekt za čišćenje rijeke Save. Njihova mentorica Marta Horvat oduševljena je pobjedom za koju je nagrađena električnim romobilom.

image

Sedamdeset učenika iz 14 škola natjecalo se na Bundeku

Ranko Suvar/Cropix

- Imali smo više timova u školi i radili smo selekciju. Odabirali smo učenike s najboljim idejama koje bi se mogle realizirati. Svoju su zamisao sami materijalizirali par savjeta - priča mentorica i pokazuje Lego maketu projekta svojih učenika.

Najbolji u starijoj konkurenciji bili su učenici 6. razreda Osnovne škole Medvedgrad.

image

Najbolji u kategoriji 3.i 4. razred su učenici iz OŠ kralja Tomislava

Ranko Suvar/Cropix

Klarin, Lukin, Josipov, Lukin i Jakovov projekt zvao se "Rotacijom do zelene revolucije", a ilustrirao je grad u koji će funkcionirati kružnim procesom reciklaže.

- Imali smo relativno kratko vrijeme za pripremu jer smo krenuli početkom 5. mjeseca. Učenici su prošli na školskom natjecanju i malo smo nadogradili ideju u ekološkom aspektu. Što se igrice tiče, bili su prepušteni sami sebi jer to baš nije moje područje - veselo opisuje mentorica Ema Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:49