JOŠ UVIJEK BEZ ODLUKE

ZAVRŠIO SASTANAK MOSTA 'HDZ je prihvatio naše prijedloge, ali pregovori su još otvoreni, nećemo im danas dati podršku kod predsjednice'

'Mi smo ti koji diktiraju tempo HDZ-u i SDP-u. I onda ćemo o tome prodiskutirati'
Zagreb, 141215.Sulenticeva ulica.Nikola Grmoja iz MOST-a daje izjavu za medije.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

NOVO 12:51 - Nakon sastanka Mosta koji je trajao gotovo tri sata glasnogovornik Nikola Grmoja kazao je kako su oni shvatili da je HDZ prihvatio oba njihova prijedloga.

- Iz zaključaka HDZ-a iščitali smo da oni prihvaćaju oba naša prijedloga, ali s njima ćemo prije raditi na formiranju nestranačkog premijera, nego na konstituiranju Sabora, jer ne želimo prouzročiti troškove državi.

- Nastavljamo pregovore iz kojih se SDP sam isključio i cijelo vrijeme nas vrijeđa. Međutim, sad kod predsjednice nećemo dati podršku HDZ-u jer su pregovori još otvoreni - kazao je Grmoja i još jednom potvrdio da nije isključeno da s HDZ-om formiraju vladu, ali isključivo s nestranačkim premijerom.

----------------------------------------

10:05 - Robert Podolnjak prije sastanka kazao je kako nije stigao pročitati zaključke HDZ-a jer je sinoć bio na televiziji.

- Ono što sam čuo čini mi se da je HDZ ostao otvoren za tripartitnu vladu s lijevom koalicijom i da im je nestranački premijer prihvatljiv, iako je sve to dosta neodređeno - kazao je.

----------------------------------------

09:59 - Članovi Mosta nezavisnih lista sastaju se danas u 10 sati u središnjem uredu u Smičiklasovoj.

U prostorije Mosta prvi je došao glasnogovornik Nikola Grmoja.

- Čini se da je HDZ-ov odgovor puno pozitivniji od SDP-ovog, ali nisam ga detaljno pročitao i tek ćemo sad o njemu raspravljati - kratko je kazao.

----------------------------------------

09:27 - Dobili smo odgovore HDZ-a i trebamo ih prokomentirati. Iako su u načelu pozitivni to nužno ne znači da mi sastavljamo Vladu s HDZ-om - poručio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja koji je gostovao u emisiji Novi dan N1 televizije.

- Nastavit ćemo razgovore s HDZ-om koji moraju rezultirati stvaranjem reformske Vlade i treba biti jasno definirano da pitanje nestranačkog premijera neće biti samo pitanje razgovora nego da će do toga doći. Još jednom pozivamo i SDP jer u točki četiri u odgovoru HDZ-a jasno piše da su spremni na suradnju s lijevom stranom - kazao je Grmoja i dodao kako danas na konzultacijama kod predsjednice neće zauzeti gotov stav i napomenuo kako ako se ne slože oko nestranačkog premijera, neće biti ni konstituiranja Sabora.

Na pitanje kako bi Most reagirao da se kod predsjednice pojavi Milanović sa 76 potpisa, Grmoja je kazao kako 'bi neki zastupnici dali potporu Milanoviću i kako nitko ne bi doveo u pitanje njegov politički legitimitet kao što on dovodi u pitanje legitimit nestranačkom premijeru'.

- Skandalozne su izjave ministrice Pusić koja kaže da bi zastupnike Mosta trebalo individualno pozivati na konzultacije kod predsjednice, trebalo bi tako zvati i zastupnike HNS. Mi i dalje pozivamo Hrvatsku raste da se uključi u trojnu vladu. Moramo prvo vidjeti jesu li ovi HDZ-ovi prijedlozi pozitivni i onda možemo nastaviti razgovore.

Na upit zašto Most ne ponudi svojeg premijera, npr. Božu Petrova, Grmoja nije izričito isključio tu mogućnost.

- Mi smo u Mostu razgovarali o svim opcijama. Smatrali smo ako imamo dva puno jača partnera, da ne bi bilo korektno da most daje premijera već da bude nestranački. No, ako bi ostala samo jedna strana, mi možemo razgovarati i o našem mandataru, ali pitanje je koliko bi to HDZ prihvatio - pojasnio je Grmoja.

Grmoja se osvrnuo na izjavu koju je Božo Petrov potpisao kod javnog bilježnika kako neće potpisivati nikakve koalicijske sporazume.

- Ona ne predstavlja nikakvo opterećenje za Most. Mi nismo nikoga izabrali, mi smo samo ponudili svoj model koji je jedna strana očito odbila, a druga prihvatila - rekao je Grmoja te najavio kako će Nacionalno vijeće i zastupnici Mosta glasanjem odlučiti kome se prikloniti.

- Mi smo ti koji diktiraju tempo HDZ-u i SDP-u. I onda ćemo o tome prodiskutirati. Naravno da će glasovati, i ne samo to, nego će i diskutirati i o svemu odlučivati. Nacionalno vijeće je tijelo u kojem sjede saborski zastupnici koji su dali sve da Most uspije - kazao je Grmoja za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:13