PRIVEDEN 33-GODIŠNJAK

Završio u pritvoru jer je novinarki na prosvjedu oteo mikrofon, iste večeri policija ga zbog maske izbacila iz vlaka

Iz PU zagrebačke kažu da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim muškarcem

Trenutak otimanja mikrofona novinarki Al Jazeere Balkans

 Screenshot: Youtube Al Jazeera Balkans

Intenzivnim kriminalističkim istraživanjem te pregledom na stotine sati videomaterijala, zagrebačka policija je uspjela ući u trag jednom od "napadača na sedmu silu" tijekom prosvjeda protiv covid potvrda pretprošlog vikenda.

Iz PU zagrebačke kažu da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim muškarcem te su ga prijavili zbog kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa, a u ovom slučaju novinarki Al Jazeere Balkans.

- Naime, sumnja se da je 20. studenoga oko 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, za vrijeme dok je u živo izvještavala javnost o javnom okupljanju, prišao zaposlenici medijske kuće-novinarki te joj rukom istrgnuo mikrofon, nakon čega se počeo udaljavati te ju na taj način spriječio u obavljanju njenog posla. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem, iako je pobjegao s mjesta događaja, utvrđeno je o kome bi se moglo raditi te je danas osumnjičeni muškarac uhićen, a kroz kriminalističko istraživanje sumnja je potvrđena - kažu iz zagrebačke policije koja je osumnjičenog muškarca uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu predala pritvorskom nadzorniku.

Napadači, pak, na novinara RTL-a Gorana Latkovića još se traže.

Kako doznajemo, muškarac uhićen zbog otimanja mikrofona novinarki je 33-godišnji A.Ć., koji je istu večer odmah nakon prosvjeda pod utjecajem alkohola pravio incident u vlaku koji prometuje na relaciji Zagreb-Dugo Selo pa je intervenirala policija, a snimka policijskog postupanja završila je na društvenim mrežama.

Na snimci se vidi kako policajci prilaze muškarcu bez maske koji je prethodno, što se ne vidi na snimci, narušavao javni red i mir galamom i razbijanjem, pa je zbog njega iz vlaka, koji je bio zaustavljen na sesvetskom kolodvoru, intervenirala policija. Nakon razmjenjenih par riječi, policajci su muškarca koji se opirao svladali na očigled ostalih putnika te ga izveli iz vlaka van kako bi željeznički promet nastavio neometano teći, a neki od putnika koji su snimili policijsku intervenciju, privođenje i izvođenje iz vlaka su okarakterizirali kao nasilno i neprimjereno.

No, prije kriminalističkog istraživanja muškarac je proveo sate i sate na otriježnjenju u odvojenoj prostoriji policije jer je u vrijeme privođenja imao 2,1 promil alkohola u krvi. Kad je došao k sebi i kad su ishlapile alkoholne pare, s njim su obavili razgovor i prijavili ga zbog kršenja članka 13. Zakona o javnom redu i miru te članka 47. st.2.toč.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. A provodeći intenzivno istraživanje u potrazi za napadačima na novinare tijekom prosvjeda, nije dugo trebalo da policija među stotinama sati pregledanom videomaterijala, na snimkama prepozna znanca iz vlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10