DANSKA APELIRA NA EU

Završite pregovore s Hrvatskom u lipnju!

Danci su početkom tjedna i pismeno izvijestili zemlje EU o svom stavu o proširenju
 AFP

ZAGREB - Dio europskih diplomata ovih dana snažno lobira kako bi Hrvatska već u lipnju dovršila pregovore s EU. Inicijativi nekoliko povjerenika, među kojima glavnu riječ vodi Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje, otvoreno se pridružila i vlada Kraljevine Danske.

Danci su početkom tjedna i pismeno izvijestili zemlje EU o svom stavu prema proširenju, navodeći da bi bilo važno da se pregovori s Hrvatskom završe u lipnju ove godine.

U diplomatskim se krugovima stav danske vlade povezuje s vrlo aktivnim lobiranjem State Departmenta među članicama EU i u samoj Europskoj komisiji, a Danska je na sličan način podupirala i pridruženje Hrvatske NATO-u. SAD je i dalje jedna od najvažnijih hrvatskih saveznika u pregovorima s EU.

Mobilizacija scene

Iako šanse da se pregovori završe u lipnju nisu velike, dio europskih povjerenika ulaže velike napore da se oni okončaju u tom roku, što, dakako, ovisi i o hrvatskoj Vladi. Ali ne samo o njoj.

Inicijativa Vesne Pusić kojom se kompletnu političku scenu pokušava mobilizirati na završetku pregovora s EU dobro je odjeknula unutar Europske komisije.

U prvoj polovici travnja Hrvatsku će posjetiti predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Njihove poruke Hrvatskoj bit će, doznajemo, ohrabrujuće i motivirajuće unatoč činjenici da u nekim vrlo utjecajnim državama EU jača otpor prema proširenju.

Barroso i Füle ne dolaze slučajno u Hrvatsku nekoliko dana prije objavljivanja presude hrvatskim generalima kojima se sudi u Haagu.

Neke europske vlade, prije svega Nizozemska i Britanska, i dalje smatraju da je jedan od ključnih uvjeta za dovršetak pregovora i zatvaranje poglavlja 23 društveni konsenzus u kažnjavanju ratnih zločina. Francuzi se zalažu za nastavak europskog monitoringa u Hrvatskoj po uzoru na prismotru kakvu je EU već provodila nad Bugarskom i Rumunjskom. Vodeći ljudi europske administracije upozorit će hrvatsku Vladu i na taj aspekt dovršetka pregovora.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:04