AFERA SIBINJ

ZAVRŠNA RIJEČ GENERALA KRULJCA 'USKOK ništa nije dokazao. Vjerujte Mesiću, a ne Luciću i oslobodite me'

Bivšeg šefa kopnene vojske terete da je oštetio državni proračun za tri milijuna kuna na izgradnji cesta
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - USKOK nije dokazao ništa od onoga za što me se tereti u ovom kaznenom postupku i tražim od suda da me oslobodi optužbe,“ izjavio je umirovljeni general HV-a Mladen Kruljac iznoseći završnu riječ na Županijskom sudu u Osijeku.

Tereti ga se da je oštetio državni proračun za tri milijuna kuna tako što je kao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske odobio inženjeriji HV-a izvođenje radove na izgradnje cesta u Zoni malog gospodarstva općine Sibinj, a da za to nije imao zapovijed načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića.

Optužen je i da je te radove odobrio prema prethodnom dogovoru s prva dva okrivljenika u ovom procesu Ivicom Batinićem i Ivanom Miškovićem, a sve kako bi se podigla vrijednost zemljišta koje su oni u ime Općine poslije prodali na, kako tvrdi USKOK, unaprijed dogovorenim javnim natječajima zbog čega su navedena trojica kao i poduzetnici Ivan Rimac i Željko Garić te Zdravko Sočković završili na optuženičkoj klupi.

- General Kruljac je za te radove imao usmenu zapovijed generala Lucića, što je na ovom sudu posvjedočio i bivši predsjednik države te vrhovni zapovjednik OSRH Stjepan Mesić, koji je nazočio trenutku kada je Lucić izdao Kruljcu ovakvu zapovijed. Sud treba i mora pokloniti vjeru Mesićevom iskazu, jer nije bitno samo ono što se kaže već i tko kaže, a u ovom slučaju riječ je o bivšem predsjedniku države - istaknula je u završenoj riječi Kruljčeva braniteljica Martina Ćerluka Pavleković.

Dodala je i kako Lucićev iskaz, kao glavnog svjedoka optužbe, ne bi trebalo prihvatiti, „jer je suprotan iskazima drugih svjedoka te logici postupanja i pravilnicma HV-a.“ Dodala je i kako je angažman HV na radovima u općini Sibinj bio legalan, „budući da je za njih postojala usmena zapovijed te da su se izvodili u sklopu vojne obuke, pa samim time niti državni proračun nije oštećen.“

Odvjetnici Miškovića i Rimca također su za svoje branjenike zatražili oslobođenje od optužbi, smatrajući da im krivnja nije dokazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 20:49