BOLNI RASKOL

Završni čin loma u SDP-u: kako se ostvarila noćna mora najjače opozicijske stranke

U rukovodstvu nije ostalo ništa socijalno, još manje demokracije, tek komesarska partija, rekao je Davor Bernardić
 Damjan Tadić/Cropix

Noćna mora SDP-a jučer se i službeno ostvarila: najjača opozicijska stranka koja je na prošlim izborima osvojila 41 mandat u Saboru će biti osakaćena na klub sastavljen tek od 14 zastupnika. Toliko će brojati novoosnovani Klub SDP-a koji je nakon niza svađa osnovao šef Peđa Grbin ugasivši "stari". Svi ostali su ih napustili ili su izbačeni; od 41 mandata Restarta SDP je najprije devet morao podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima, HSS-om, HSU-om, Glasom...

Ljetos je Peđa Grbin izbacio iz SDP-a četiri zastupnika, u četvrtak popodne na sjednici Predsjedništva još sedmero saborskih zastupnika "kolovođa", a ostaloj sedmorki koja je vodstvu pisala pisma i oponirala namijenio je opomene, ali oni su se SDP-u zahvalili na blažim sankcijama i sami napustili stranku.

Stegovne mjere

Njihov novi Klub, sastavljen od pobunjenika koji se nisu slagali s izbacivanjem četvorke ni iz stranke, a potom ni iz Kluba, bit će brojčano superiorniji od izvornog SDP-ova i postaje najjači oporbeni klub. Imat će 18 članova, zvat će se Klub socijaldemokrata, vodit će ga Domagoj Hajduković, bivši član Predsjedništva koji se s "ponosom sam isključio", a ono što je ostalo od oficijelnog SDP-a imat će 14 zastupnika. Dokumenti s potpisima novih članova jučer su predani Tajništvu Saboru i od ponedjeljka bivše drugarice i drugari startaju rad pod novim imenom.

Tako se jučer izveo završni čin stranačke drame koja se nije stišavala mjesecima. Većina nije željela iz Kluba SDP-a isključiti četvero zastupnika Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Opačak Bilić koje je Grbin izbacio iz stranke i smatrao ih automatski otpisanima i u Klubu. Njegovi kritičari su se, pak, pozivali na članku 30. stavak 3. saborskog Poslovnika koji definira da i upisani i ispisani moraju priložili pisanu izjavu.

Nakon niza pripetavanja Glavni odbor prošlu je subotu donio zaključak da su članovi SDP-a u predstavničkim tijelima i njihovi klubovi zastupnika dužni provoditi odluke tijela stranke, a neprovođenje predstavlja osnovu za primjenu stegovnih mjera. Na sjednici Kluba izuzeli se se od glasanja zbog čega ih je u četvrtak Predsjedništvo odlučilo kazniti.

Sad već bivši SDP-ov senior Davorko Vidović rekao je kako im osnivanje Kluba socijaldemokrata nije bila namjera, nego iznuđena situacija da bi se mogli baviti onime zbog čega su izabrani u Sabor. I on, kao i svi ostali, tvrde da im je to najteža odluka u političkoj karijeri.

Na to ih je, kaže Vidović, natjerao "neviđeni postupak vodstva, imam dugo povijesno pamćenje, ali ne pamtim da je ikada i igdje najveća oporbena stranka samu sebe detronizirala i da je ijedno rukovodstvo samo sebe ovako destruiralo". Domagoj Hajduković dodao je da je vodstvo postavilo nedemokratske standarde i da dijelom takve stranke ne može biti te da samo žele osigurati da se glas pravde i socijaldemokracije čuje u Saboru.

Političke batine

Bivši predsjednik SDP-a kojeg je njegov nasljednik izbacio Davor Bernardić podsjetio je kako je i sam dobio političke batine kad ga nisu htjeli za predsjednika Kluba, ali se svejedno trudio očuvati jedinstvo stranke. Jer, kaže, to je posao lidera.

"U rukovodstvu nije ostalo ništa socijalnog, još manje demokracije, tek komesarska partija", zaključio je Bernardić i poručio da se ovim potezom nisu odrekli ni članova ni glasača i da će zagovarati ideje socijaldemokracije, potrebnije no ikad.

Članovi novog Kluba socijaldemokrata tvrde da nemaju namjeru osnivati novu stranku i da još nisu razmišljali o tome koliko im odbora pripada, kao ni o mjestu potpredsjednika Sabora. To je, pak, otvorilo pitanje: jesu li ostavili otvorena vrata za povratak. Bernardić tvrdi da se radi o krizi vodstva, da ljudi nisu glasali za izbacivanje nekoliko tisuća članova i raspad Kluba.

Time je potvrdio nagađanja da povratak otpisanih nije nemoguć. I da očekuju da će SDP Peđu Grbina pozvati na odgovornost zato što je dozvolio raspad kakav se u Saboru nikad nije dogodio.

Nisu izbačeni zbog verbalnog delikta

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin uoči formiranja novog Kluba zastupnika SDP-a koji je ostao bez 18 članova jučer je rekao da SDP-ovi zastupnici nisu izbačeni zbog verbalnog delikta nego zdravog razuma, jer nisu htjeli provoditi odluke vodstva i uz to su javno istupali, blatili vodstvo i time nanijeli štetu stranci, a opomenu su dobili oni koji nisu htjeli provoditi odluke vodstva.

"Ne radi se o verbalnom deliktu. Nije verbalni delikt nego naprosto razum. Ako govoriš o vodstvu stranke kao o luđacima, onda smatraš da dio te ekipe ne želiš biti", smatra Grbin. Za to što "pobunjenički" klub postaje drugi najveći klub u Saboru, a s time dobiva i mjesto potpredsjednika Sabora, Grbin kaže da ga podjela fotelja ne zanima:

"Ako je netko bio spreman podijeliti Klub i nanijeti stranci veliku štetu da bi si osigurao fotelju potpredsjednika, mogu mu samo reći: 'svaka ti čast'". Odbacio je odgovornost za podjelu, naglasio kako su Klub podijelili oni koji su izabrali da u njemu više neće biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:27