POREZNA NA UDARU

ZBOG BIZARNE POGREŠKE KAZNILI ŽENU S 10 TISUĆA KUNA, PA DOŽIVJELI ŽESTOKE KRITIKE Ministarstvo financija svim poreznicima poslalo nove upute

 
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala je jučer u Bjelovaru rad Porezne uprave, poručivši da “Porezna uprava ne smije biti represivni aparat koji drakonskim kaznama guši obrtnike i poduzetnike, nego ih treba educirati i ohrabrivati”, vjerojatno se osvrćući na zadnji slučaj u kojem je jedna obrtnica kažnjena sa 10.000 kuna jer je umjesto malog, napisala svoj poslovni prostor velikim slovom.

Porezna je, podsjetimo, zbog toga što je na računu pisalo P1, umjesto p1 kako je navedeno u bazi Porezne, utvrdila da prostor nije prijavljen i odlučila kazniti obrtnicu, a kazne za taj prekršaj kreću se od 10.000 do 300.000 kuna.

Reagirao i ministar

I ministar financija Zdravko Marić prošli je tjedan pred sjednicu Vlade komentirao taj slučaj, poručivši da to ne podržava.

- Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nesrazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Ne podržavam kažnjavanje pogrešno napisanog malog i velikog slova. Tijekom ove godine obavljeno je više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no pristup gdje se nekog kažnjava zbog pogrešnog iskaza u smislu velikog ili malog slova, zasigurno ne podržavam - poručio je Marić.

Prošli tjedan, doznajemo, održana je videokonferencija ravnatelja Porezne uprave i pomoćnika ministra financija Zdravka Zrinušića sa svim pročelnicima poreznih uprava u zemlji, gdje je još jednom istaknuto da se zbog sitnica poduzetnici ne kažnjavaju, što je predviđeno i Općim poreznim zakonom. Istodobno, ravnatelj Porezne uprave i pomoćnik ministra financija Zdravko Zrinušić otkriva i da će još jednom poslati svim područnim uredima upute kako postupati na terenu kad se utvrde manji prekršaji i kad poduzetnici nisu recidivisti.

Zrinušić kaže da su u pojačani nadzor krenuli nakon što se analizom utvrdilo da broj izdanih fiskaliziranih računa nije odražavao makroekonomske pokazatelje i da je od 9800 nadzora, a 7600 se odnosi na fiskalizaciju, u 42 posto slučajeva riječ o recidivistima.

Svaki slučaj za sebe

- No, uistinu nije smisao da na temelju velikog i malog slova radimo postupke koji ne održavaju bit djela. Pitanje je je li netko recidivist, kakav je njegov način rada, radi li na crno... Sada ćemo tu uputu i formalno poslati na teren jer i prema Općem poreznom zakonu, za bagatelna djela mogu se izricati niže kazne - kaže Zrinušić koji izražava žaljenje zbog slučaja s malim i velikim slovom i nada se da će se to ispraviti.

- Imamo na terenu 4000 ljudi i naravno da se to zna dogoditi, ali ne opravdavam to i nadam se da će se to moći ispraviti. Kažnjavanje samo po sebi nije svrha, želimo biti partneri poduzetnicima, to je želja i cilj, a ovaj slučaj nije pravilo - poručuje Zrinušić. Napominje i da nije isto ponavlja li se neko djelo, ili se dogodilo prvi put.

- Također, ako je netko nešto pogrešno označio, a nema fiskalnu posljedicu, ili je neki sitni višak u blagajni, to se ne bi trebalo drakonski kažnjavati - zaključuje Zrinušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:25