DVIJE VERZIJE PRIČE

Zbog čega se zapravo na kraju ipak odustalo od ukidanja resora za branitelje

Službeno, zaključeno je da branitelji i MORH nisu kompatibilni. Neslužbeno, problem je - SDSS
Tomo Medved
 Zeljko Puhovski/Cropix

HDZ je uvjerljivo pobijedio na ovim izborima, već u ponedjeljak 6. srpnja u 12 sati Andrej Plenković imao je složenu većinu za novu Vladu u kojoj, znalo se to odmah, zbog malog broja mandata koje su osvojile druge stranke, neće morati namirivati zahtjeve koalicijskih partnera, nego će moći smanjiti broj ministarstava kako je najavio u predizbornom programu, a novi ministri bit će isključivo članovi njegove stranke.

Zato se odmah nakon izbora, a i prije se o tome spekuliralo, nametnula ideja o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno pripajanje tog zasebnog resora Ministarstvu obrane (MORH). Vrh HDZ-a, govore nam sugovornici, smatrao je da je sada pravi trenutak da se 25 godina nakon završetka Domovinskog rata - kada su donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji praktički sva pitanja te osjetljive populacije riješena - resor svede na jaku upravu u MORH-u, kao što je to slučaj u većini drugih europskih država koje skrbe o ratnim veteranima. Procijenili su i da braniteljske udruge zbog toga neće prosvjedovati, odnosno da su neki novi šatori na ulicama mogući jedino kad je SDP na vlasti, te da Tomo Medved, general Hrvatske vojske i aktualni ministar hrvatskih branitelja, može uvjeriti braniteljsku populaciju da bi on na čelu objedinjenog ministarstva bio i dalje garant da će se sva njihova materijalna i prava socijalne i zdravstvene skrbi i dalje poštivati.

Veliki projekt

I doista, u javnosti se nisu mogle čuti kritike braniteljske populacije same ideje objedinjavanja resora, ali je od početka bilo jasno da Medved neće samo tako pristati na ukidanje svog ministarstva. I uspio je. Ministarstvo hrvatskih branitelja njegovim je upornim lobiranjem opstalo, Medved će, dapače, biti drugi čovjek nove Vlade na mjestu potpredsjednika, a braniteljske udruge sada ministru šalju pisma podrške i zahvale.

Službeno, ministarstvo se nije ukinulo jer se zaključilo da resori MORH-a i branitelja nisu kompatibilni, jer je u prvom riječ o brizi za modernizaciju i sustav vojske, a u drugom o socijalnoj i zdravstvenoj skrbi za ratne veterane. Također, u ministarstvu kažu da su pred njima veliki projekti, poput gradnje veteranskih centara koji se financiraju iz fondova EU pa bi tu moglo doći do problema pri povlačenju novca te da ministarstvo brine o pola milijuna branitelja i članova njihovih obitelji.

- Predsjednik Andrej Plenković odlučuje o podjeli resora te je, nakon analiza kojima se intenzivno pristupilo i sagledala nadležnost svih resora te njihova funkcionalna povezanost, donio odluku da Ministarstvo hrvatskih branitelja ostaje samostalno tijelo jer ima važne prioritete koji nisu kompatibilni s nadležnostima drugih tijela. Primarni cilj ministarstva je pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu, aktivnosti u okviru očuvanja i zaštite zdravlja hrvatskih branitelja, koji su jedna od najugroženijih skupina po tom pitanju te normativno reguliranje prava civilnih stradalnika. MORH je velik sustav kojem su prioriteti modernizacija i opremanje te međunarodne misije i suradnja, stoga bi, u ovom trenutku, bilo nefunkcionalno pripojiti ta dva kompleksna resora - kaže Tomo Medved.

Dodaje da je ovo i poruka Plenkovića i HDZ-a da adekvatno vrednuju doprinos branitelja u stvaranju i obrani domovine, a da su im sada prioritet nestali, gradnja veteranskih centara, aktivnosti usmjerene k zaštiti i očuvanju zdravlja branitelja te projekti psihosocijalne pomoći.

- Hrvatski branitelji u mandatu naše Vlade ni u kojem slučaju ne bi bili zakinuti, međutim, analizom smo utvrdili da bi procesi koji su za populaciju od ključne važnosti bili vrlo otežani, a želimo sve inicijative i aktivnosti koje smo započeli prije četiri godine uspješno provoditi i dalje - kaže Medved.

No, to je službena verzija. Neslužbena, koju nam potvrđuju sugovornici iz vrha HDZ-a, kao i izvori iz braniteljskih udruga, kaže da se na kraju odustalo od spajanja resora zbog činjenice da će na visokoj dužnosti u Vladi biti SDSS-ov Boris Milošević, pa bi braniteljima bilo teško “progutati” činjenicu da je predstavnik srpske nacionalne manjine potpredsjednik hrvatske Vlade, a da se istodobno njima ukida ministarstvo.

- Stajalište vrha stranke i predsjednika bilo je da se može ukinuti zasebno ministarstvo 25 godina nakon rata i postati uprava u MORH-u jer imamo jedinstven Zakon, a obećali smo i smanjenje ministarstava. Ali, kad se čulo da će SDSS-ovac biti potpredsjednik Vlade, onda su HDZ-ovci na terenu reagirali drukčije i poslali su poruku da se ne treba ukidati. I Medved je tu kao zamjenik predsjednika HDZ-a čvrsto lobirao da se ne ukine njegov resor - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Dodaje i kako je rečeno da će nakon što se dovrše svi ti projekti u ministarstvu, do kraja mandata ono ukinuti.

- Što će biti, vidjet ćemo, ali ne vidim razlog da ne postane jaka uprava kad se dovrše svi ti projekti - kaže sugovornik iz HDZ-a.
I sugovornik iz braniteljskih udruga blizak HDZ-u potvrđuje da je bilo takvih komentara među njima kad su čuli da će Milošević biti potpredsjednik Vlade te da je to kod braniteljske populacije izazvalo negodovanja i frustraciju.

Dobrobit Hrvatske

- Ali, naravno, mi smo svjesni trenutka i potreba nacionalnih manjina da budu u Vladi kad čine većinu. Svjesni smo i da je predsjednik Tuđman imao uz sebe predstavnike srpske i drugih manjina. Zato ne treba postojati bojazan i sumnja i vjerujem da će svi koji podržavaju Vladu u Saboru donositi odluke za dobrobit Hrvatske - kaže sugovornik.

Josip Đakić, predsjednik Hvidre i ponovno izabrani zastupnik HDZ-a, kaže da je njihovo stajalište bilo da Ministarstvo branitelja mora ostati zasebno tijelo i da ga ne treba spajati.

- Zakon i službe unutar ministarstva organizirane su prema potrebama branitelja i stajalište je Hvidre da je dobro što je Tomo Medved kao zamjenik predsjednika HDZ-a jasno obrazložio zašto treba ostati ministarstvo. Čestitamo mu na toj pobjedi. Naravno, ministarstvo neće trajati zauvijek, životni vijek branitelja prolazi, ali to što je prosječni životni vijek branitelja samo 55 godina, upravo govori o stvarnim potrebama za daljnjom skrbi - kaže Đakić.

Protiv spajanja resora bio je i Pero Kovačević, koji je 1997. pisao Tuđmanu elaborat o osnivanju zasebnog ministarstva, bio je i pomoćnik prvog ministra branitelja Jurja Njavre, a nakon što je on doživio srčani udar i v. d. ministra.

Plenković saslušao kritike

- Osnovna zadaća i cilj ustrojavanja ministarstva bila je provedba Zakona koji smo tada napisali. Početna nakana bila je da ministarstvo djeluje od četiri do osam godina dok se ne riješe tada nagomilani problemi i nakon toga preraste u upravu. Ako se steknu uvjeti, a sad sigurno nisu, da se ukine Ministarstvo branitelja, nije logično da se djelokrug poslova i nadležnost prebaci u djelokrug MORH-a - kaže Kovačević.

Ipak, nakon što se odlučilo zadržati ministarstvo, Kovačević je podržao tu odluku i pohvalio Plenkovića što je saslušao njegove kritike.

Fred Matić, bivši SDP-ov ministar branitelja, kaže da je groteskno sve što se događalo zadnjih dana oko ideje spajanja resora branitelja i obrane.

- Našalio sam se nedavno da su ‘šatoraši’ imali dva pisma: u jednom hvale HDZ što su se spojili resori, u drugom što su branitelji ostali zasebni resor jer su te braniteljske udruge na daljinski HDZ-a. Moj je prijedlog bio i u stranci da 25 godina nakon rata ne treba zasebno ministarstvo, nego da treba oformiti središnji ured koji bi se bavio pitanjima nestalih i zdravstvenom i socijalnom skrbi branitelja - kaže Matić, uz napomenu da šatore i plinske boce možemo vidjeti samo kad je SDP na vlasti.

Jadranka Kosor, bivša premijerka, a ranije u Vladi Ive Sanadera i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, otkriva da se i na kraju njezina mandatu na čelu Vlade razmišljalo da se ukine zasebno ministarstvo i osnuje jaka uprava u MORH-u jer se smatralo da je ministarstvo ispunilo svoju svrhu, ali onda su došli izbori i na vlast je došla Milanovićeva Vlada i ministarstvo je ostalo, a za vrijeme SDP-ove vlasti imali smo i šatore na ulici.

- Imali smo zakon koji je regulirao prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s naglaskom na najteže invalide i na obitelji nestalih i poginulih s razrađenom strukturom za potpore zapošljavanju branitelja i zaključili smo da zakon treba provoditi, a da branitelje ne treba getoizirati nego ih uvoditi i snažiti za stvarni život - kaže Kosor.

Dodaje kako je sada očito došlo do određenog pritiska u HDZ-u i Plenković je odustao od ideje spajanja resora.

- Mislim da se odustalo jer se ide u koaliciju sa SDSS-om i to je ta vrsta kompromisa. A na temelju te koalicije ja očekujem da u Kninu, Vukovaru i Brezovici budu rame uz rame i Tomo Medved i Boris Milošević. Tada bi ta koalicija imala smisla, da se okrenemo budućnosti kao što je rekao Gotovina - smatra Kosor.

Kaže da bi sigurno jedan dio branitelja loše primio vijest o spajanju resora, ali misli da je vrijeme da se ratnim veteranima tumači kako smo daleko od rata, kako smo članica Europske unije i kako će im se u okviru zakona osigurati najbolja skrb.

- Treba samo osigurati novac uz provedbu zakona. Braniteljima ne treba podilaziti, treba s njima otvoreno razgovarati i zajedno s njima donositi odluke. Vrlo je važno braniteljima i obiteljima isticati posebnu zaslugu, ali oni moraju dijeliti sudbinu svih građana - zaključila je Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25