SASTANAK KOALICIJE

Zbog covid-potvrda kazne i do 50.000 kuna, poslana poruka i Pantovčaku: ‘To vrijedi i za vas‘

Treba biti vrlo jasan u ocjeni i osudi genocida i strašnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici, tvrdi Bačić.

Branko Bačić

 Bozo Radic/Cropix

Vladajuća koalicija podržat će izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje propisuju novčane kazne do 50.000 kuna za čelnike državnih i javnih tijela koji ne budu kontrolirali uvođenje covid-potvrda u svojim ustanovama, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, nakon redovitog tjednog koalicijskog sastanka.

- Apsolutno su svi za izmjene. Ova izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti događa se isključivo zbog sankcioniranja prije svega dužnosnika koji upravljaju pojedinim upravnim i državnim tijelima ili jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a koji ne provode mjere koje su utvrđene Zakonom o zaštiti pučanstva. U članku 47. propisane su mjere po kojima smo mi kao građani Republike Hrvatske dužni postupati. Nema više ili manje jednakih, svi smo pred zakonom isti, bez obzira na dužnost ili posao koji obavljamo - poručio je Bačić.

Govoreći o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji je najavio da njegov Ured neće kontrolirati covid-potvrde, Bačić je rekao da se hrvatski zakoni provode na cijelom području Republike Hrvatske.

- Nema eksteritorijalnih područja, osim veleposlanstava na koja se također odnose hrvatski zakoni. Tu dvojbe nema. Svi smo jednaki pred zakonom i svi smo dužni držati se zakona, bio to Branko Bačić, neki gradonačelnik ili predstojnik Ureda predsjednika Republike - pojasnio je Bačić.

Bačića su novinari pitali i za aktualna pitanja u Zagrebu koja je pokrenuo novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, koji je najavio inicijativu da se vrati Trg maršala Tita i da se imenom mučki ubijene Aleksandre Zec nazove jedna ulica.

Bačić kaže da je ideja o Trgu maršala Tita promašena i da je ne bi podržao.

- U Zagrebu je jako puno izazova i pred aktualnim gradonačelnikom i gradskom vlasti. Posljednje što bi mi palo na pamet da sam čelnik bilo koje političke stranke u Zagrebu bilo bi mi da vraćam Trg maršala Tita. Tito je bio povijesna ličnost, ali i negativan u svom političkom djelovanju i držim da je to promašen prijedlog koji je novi predsjednik SDP-a Zagreba izložio u svom političkom djelovanju - rekao je Bačić.

Nije htio odgovoriti bi li Tuđman da je živ to podržao, već je ponovio kako on osobno za to ne bi digao ruku. Oko moguće ulice u metropoli nazvane po Aleksandri Zec odgovorio je kako je to pitanje za Gradsku skupštinu, a da potpredsjednik Vlade Boris Milošević na komemoraciju za ubijenu srpsku djevojčicu ide upravo u tom svojstvu i da je samim time jasno da je to odluka Andreja Plenkovića i Vlade.

- U Domovinskom ratu bilo je više takvih bolnih trenutaka i svaku žrtvu promatramo u istom svjetlu. Ova Vlada je to pokazala. I prošle godine i ove godine potpredsjednik Vlade nazočit će komemoraciji, što prije nije bio slučaj. Brojnim svojim aktivnostima i gestama nastojimo jasno pokazati koliko i na koji način pristupamo svakoj žrtvi. I u Vukovaru i u Varivodama i u Kninu nastojimo te bolne trenutke Domovinskog rata nadići civilizacijskim i ljudskim pristupom - poručio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:52