OVRHA

ZBOG DUGOVA ZA LIJEKOVE OVRŠENA PRVA BOLNICA Stižu prve presude po tužbama veledrogerija, bolnici u Kninu upravo je blokiran račun

Uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, odnosno svima onima čije najstarije fakture nisu plaćene tri godine
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Općoj bolnici u Kninu upravo je ovršen račun zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika. Ova je veteranska bolnica zapravo prva “žrtva” tužbi koje su veledrogerije prije dva mjeseca najavile, a onda i uputile sudovima, ne bi li naplatile oko 2,6 milijardi duga za već davno isporučene, a neplaćene lijekove.

Uz kninsku bolnicu uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, odnosno svima onima čije najstarije fakture nisu plaćene gotovo tri godine. Spomenuta veledrogerija tužila je za naplatu duga inače čak dvadesetak bolnica, odnosno one koje fakture nisu platile više od godinu dana.

Premda u Mediki nisu bili raspoloženi za izjave, ravnateljica OB-a Knin dr. Kristina Bitunjac potvrdila nam je blokadu bolničkog računa, ali kaže da su financijski problemi već dugo ogromni i teško se rješavaju postojećim limitom.

- U stalnom smo kontaktu sa županijom koja nam, srećom, izlazi u susret kad treba riješiti financijske probleme, a nadam se da će tako biti i ovoga puta. Teško funkcioniramo jer su limiti nedostatni i nepromijenjeni premda su, primjerice, plaće povećane već ranije 9 posto, a sada od rujna još 7 posto. Sve to moramo podmiriti, a onda dobavljači ostaju prikraćeni, premda s pravom traže naplatu onoga što su isporučili - kaže dr. Bitunjac. Dodaje da se nada da će se i za ovaj problem s financijama ipak naći izlaz.

Knin, 060814.
Oko 10 sati doslo je do sudara kombija sa 16 putnika sa osobnim vozilom sa 3 putnika kod mjesta Djevrske.Svi putnici su prebaceni u OB Knin.
Na fotografiji: u cekaonici Hitne pomoci kninske bolnice doktorica Kristina Bitunjac daje izjavu medijima.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Ravnateljica Opće bolnice Knin dr. Kristina Bitunjac nada se rješenju

No, kninska bolnica nije jedina u financijskoj dubiozi zbog lijekova jer, primjerice, OB Dubrovnik duguje samo jednoj veledrogeriji više od 54 milijuna kuna, a najstarija faktura u ladici je već 1090 dana. Vinkovačka bolnica duguje 26 milijuna, a neke račune nije platila 1104 dana. Rekorderi u neplaćanju su i OB Varaždin, Pula, Sisak, Koprivnica...

Veledrogerije tvrde da se gotovo ništa ne čini da bi se rok plaćanja skratio, odnosno da se konačno počnu podmirivati dospjeli dugovi. Izračunali su da bi im prosjek plaćanja od 260 dana bio prihvatljiv, ali su uvjereni, s obzirom na to da se nije ništa pomaknulo u tom smislu, da će dugovi bolnica do kraja godine doseći više od 3,5 milijardi kuna, odnosno da će prosječni broj dana plaćanja doseći 560. Da bi opskrba lijekovima bila redovita, veledrogerije traže podmirivanje barem 50 posto duga u što kraćem roku, ali zasad na taj prijedlog odgovora iz Ministarstva zdravstva nema. Zadnji razgovori veledrogerija i ministra Milana Kujundžića bili su u srpnju, ali bez konkretne akcije. Zadnji dodatni transfer veledrogerijama bio je u travnju, i to oko 150 milijuna kuna, što one smatraju mrvicama u odnosu na ukupna dugovanja.

Čak i kad se odluči da se dio dugova podmiri izvan bolničkih limita, u veledrogerijama tvrde da taj novac nikad u cijelosti ne stigne na njihove račune. Naime, bolnice po svemu sudeći tim sredstvima krpaju neke druge dubioze, a lijekovi ostaju neplaćeni. Osim toga, kažu da se pri raspodjeli kuna za lijekove ne vodi briga o starosti faktura, već se događa da su pri vrhu podjele bolnica one koje se relativno drže “pristojnog” vremenskog okvira plaćanja, a ne one problematične. U Ministarstvu zdravstva pak kažu kako bi to značilo kaznu za one koji “znaju s parama” pa se uglavnom drže “ravnomjerne raspodjele”.

Duguju po 1.000 dana: Najviše duguje OB Dubrovnik - 55 milijuna kuna

Najstariji računi

- OB Vinkovci 1104 dana

- OB Dubrovnik 1090 dana

- OB Sisak 857 dana

- Specijalna bolnica za plućne bolesti Rockefellerova 932 dana

Najveća dugovanja

- OB Dubrovnik 55 milijuna kuna

- OB Vinkovci 26 milijuna kuna

- OB Sisak 14 milijuna kuna

- OB Koprivnica 10 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2022 23:05