OTVORENJE DŽAMIJE

Zbog Erdoğana u Sisak stigli vjernici iz BiH, ali i drugih zemalja, svi poslali poruke mira i tolerancije

‘Sisak se na svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno‘

Recep Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/CROPIX

Mnoštvo ljudi, možda ih je bilo više od 10.000, tri sata u Sisku je čekalo dvojicu predsjednika po velikoj vrućini i pod neviđenim mjerama osiguranja. Od Zagreba do Siska, po svim naseljima kroz koje je prolazila štićena kolona, na svakom pristupnom putu i parkiralištu bio je makar jedan policajac. Patrole su pregledavale čak i kukuruzište na prilazu gradu, dok je nebom kružio policijski helikopter. Prostor oko Islamskog centra pretraživao je policijski pas, a na jednoj od zgrada dežurao je naoružani tim i dalekozorom pregledavao situaciju na terenu.

Osim građana sisačkoga naselja Caprag, gdje je otvorena džamija, stigli su vjernici iz susjedne BiH, ali i drugih zemalja iz susjedstva, pa i Austrije, Njemačke te Švicarske. Među uzvanicima bili su gosti iz Kuvajta, također financijeri projekta te dvoje bivših predsjednika, Stjepan Mesić i Kolinda Grabar Kitarović, koju je u svojem govoru turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan spomenuo kao osobu koja je prva na dnevni red stavila gradnju sisačke džamije i zatražila njegovu podršku, a s njima je bila i bivša premijerka Jadranka Kosor. Dolazak dvojice predsjednika popraćen je gromoglasnim pljeskom.

image

vjernici u Sisku

Goran Mehkek/CROPIX

Pozdravljajući turskog kolegu, predsjednik Milanović nazvao ga je velikim prijateljem, naglasivši da smo kroz povijest kao narodi bili razdvojeni, izražavajući nadu da će nas ovo ujediniti, jer "lako je biti isti među istima i razumijeti one koji su isti kao i ti i s njima živjeti, ali biti s onima koji se u nekim stvarima razlikuju od tebe i živjeti u miru, slozi, razumijevanju, to je izazov za svakog čovjeka, za svakog insana". Događaj, odnosno gradnju džamije, nazvao je i mostom između Hrvatske i BiH.

Turski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što je nakon šest godina ponovno u prijateljskoj zemlji. Njegova izjava da je Hrvatska prvak u Europi po poštovanju prava i sloboda muslimana također je gromoglasno pozdravljena. Podsjetio je na strašan potres na ovom području i pomoć Turske koju je uputila, ali i još jednom zahvalio na kanaderu koji je Hrvatska u Tursku uputila prošle godine za pomoć u gašenju šumskih požara. Islamski kulturni centar, koji nosi ime upravo po njemu, nazvao je jednim od najznačajnijih primjera tursko-hrvatske suradnje, a onda ga je i otvorio, zajedno s predsjednikom Milanovićem.

- U našim srcima nikad nismo odvajali Sisak od Amasye, Petrinju od Burse, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula i Mostar od Rizea. Tijekom mojeg prošlog posjeta Hrvatskoj prije šest godina, Europi i svijetu iz Hrvatske je poslana poruka protiv diskriminacije, netolerancije, islamofobije i ksenofobije, a takve poruke o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu šaljemo i danas - rekao je turski predsjednik Erdoğan.

Aziz Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, zahvalio je Erdoğanu na centru, "jer ga bez njega ne bi bilo te mu je stoga i posvećen i njegovo će ime od danas biti uklesano u temelje naše zajednice".

image

Aziz Hasanović i Recep Tayyip Erdoğan

DENIS LOVROVIC/AFP

- Sisak je dobio objekt te se na svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu - izjavio je.

- Događaji, poput ovog današnjeg, bude u nama nadu da vjera ima svoje puteve do srca ljudi, da je naše bratstvo moguće uprkos svim silama koje ga napadaju. Mi pripadamo jedni drugima i kao što je zapisano u našim svetim knjigama, kad jedan trpi, svi trpe; kad se jedan raduje, svi se raduju - rekao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Islamski kulturni centar vrijedan je 52 milijuna kuna, sastoji se od 2626 kvadrata i sadrži džamiju, mektepske učionice, omladinski klub, kongresnu dvoranu za predavanje, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnicu s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike te tehnički i skladišni prostor.

image

Recep Tayyip Erdoğan

Goran Mehkek/CROPIX

- Sisak je naš grad u kojemu smo ostavili ne samo najbolje godine svojih života, nego smo u njega utkali svoje kvalitete i vrijednosti. Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole održava vedrinu i pozitivan duh ovoga grada. Novi kompleks predstavlja zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju za sve Siščane - rekao je glavni sisački imam Alem Crnkić.

Za Kristinu Ikić Baniček, sisačku gradonačelnicu, "džamija predstavlja pobjedu muslimanske zajednice Siska te njegovih građana koji ne gube duh usprkos svim nedaćama koje su ih zadesile - ratu, poplavama, potresima". Naglasila je da će IKC obogatiti Sisak i Hrvatsku jer pokazuje svo bogatstvo različitosti kojima obiluje ovaj grad.

Sisački biskup Vlado Košić također je poslao poruke mira i tolerancije jer "svi smo braća, a muslimani i kršćani pogotovo danas trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskoga života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijeloga svijeta".

Zuhdija Makić iz Bužima kod Velike Kladuše u BiH jedan je od "hodočasnika" u Sisak. Kaže da je otac sedmero djece, među njima su dva imama, a kćeri udane te ima 18-ero unučadi.

- Išao sam 14 puta na hadž. Nisam željan naroda i nisam došao zbog njih, već da čujem Erdoğana. Osjećam se jako lijepo, ispunjeno. Vjerujem da ću dolaziti i ubuduće. Veseli me kad se grade ovakvi objekti, a ovaj je jedan od najljepših - rekao nam je Makić. Neki od islamskih vjernika klanjali su na cesti i travnjaku kad je nakon otvorenja Centra započela molitva.

image

okupljeni vjernici u Sisku

Goran Mehkek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:17