SLUČAJ 'Č' I 'Ć'

'ZBOG GAFA KOLEGICE ŠPREM SVI SUMNJAJU U NAŠU STRUČNOST' Željko Stipić o slučaju ‘č’ i ‘ć’ navodi kako se pogreška ipak neće odraziti na suradnju

 
Željko Stipić
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Nakon što se predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u našem listu oštro okomila na Sindikat Preporod jer je među prvima objavio njezin gaf u pisanju na školskoj ploči u emisiji HRT-a - napisala je “prosjećna” umjesto “prosječna” - predsjednik Školskog sindikata “Preporod” jučer je reagirao na dio njezinih navoda.

Za početak, pitali smo ga zašto je taj gaf objavljen na Facebook stranici Preporoda?

- Snimku nismo objavili prvi, ali jesmo među prvima. Na našoj stranici prenosimo sve važnije priloge vezane uz školstvo koji se pojave u medijima. Bio je prvi dan nastave, prvi dan tzv. Škole za život, emisija je bila u gledanom terminu. Ozbiljnu i teško shvatljivu ortografsku pogrešku gospođe Sanje Šprem bilo je nemoguće ne prenijeti. Kao što nam je teško shvatiti pogrešku koja se dogodila, još nam je teže shvatiti zašto se gospođa Šprem, zapravo ni s čim izazvana, okomila ponajviše baš na naš sindikat - rekao nam je Željko Stipić.

Pitali smo je li taj gaf doživio kao dokaz nepismenosti šefice konkurentskog sindikata ili kao nedopustivo neznanje jedne učiteljice.

- Riječ ‘gaf’ u žargonu hrvatskog jezika upotrebljava se u značenju nesmotrenosti ili nepromišljenosti. Nisam siguran da se ovdje radilo o nesmotrenosti. Svakome se može dogoditi jezična omaška, ali ako se, onda nije riječ o omašci ili gafu, nego o nečemu mnogo ozbiljnijem - kaže Stipić.

Zagreb, 071216.
Anketa, sto gradjai misle kako ce poreza reforma utjecati nanjihova primanja.
Na fotografiji: Zeljko Stipic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Željko Stipić

Na naš upit nije li to sramota i za njegov sindikat jer ljudi često ne znaju tko je u kojem sindikatu, Stipić je odgovorio kako je iz reakcija jasno da je počinjena velika šteta sindikatima.

- Na svoje su došli svi oni koji potpuno neosnovano dovode u pitanje učiteljsku stručnost, ali i oni koji upravo tu nisku razinu naše stručnosti zlurado povezuju s našim malim plaćama. Otprilike se razmišlja na način ‘još su učitelji dobro i plaćeni za ono što pružaju svojim učenicima’. Svi oni koji razmišljaju na takav pogrešan i zastrašujući način, zahvaljujući pogrešci gospođe Šprem došli su na svoje. Ovo mi se čini i najozbiljnija posljedica proistekla iz svega ovoga. Nepovratna šteta je počinjena, a njezino saniranje će potrajati i iziskivati velik trud tisuća i tisuća učitelja. Pritom je najmanje važno što će se i nas iz Preporoda, koji nismo ni luk jeli, ni luk mirisali, svrstavati u društvo kojemu nikako ne pripadamo - žali se Stipić.

Komentirao je i tvrdnje predsjednice Šprem o omalovažavanju te posprdne komentare oko njezina izgleda na spomenutoj stranici.

- Umjesto priznanja i isprike, kolegica Šprem optužuje druge. Ako smo bilo gdje i bilo kada omalovažili gospođu Šprem, iskreno nam je žao. Na komentare pratitelja naše Facebook stranice ne možemo i ne želimo utjecati. Fizičkim izgledom nikad se nismo bavili - kaže Stipić.

Na kraju zanimalo nas je kako će sada zajedno sjediti u pregovorima nasuprot Vladinih činovnika i boriti se za učiteljska prava. Stipić kaže kako se s njihove strane ova pogreška neće nikako odraziti na eventualno zajedničko djelovanje sindikata. Dodaje kako će u gospođi Šprem, dokle god je na mjestu predsjednice većinskog sindikata u osnovnom školstvu, vidjeti partnericu u rješavanju nagomilanih problema. Inače SHG ima više od 20.000 članova, a Preporod oko 9.000.

- Na žalost, tomu što nismo češće zajedno u akcijama nije razlog u našoj nezainteresiranosti, nego u procjeni SHU-a da im mi iz Preporoda nismo potrebni i da sami mogu postići više nego s nama. A kad je već spomenuta riječ pregovori, valja još jednom ponoviti, kako se nikakvi pregovori sa sindikatima školstva ne vode jer, za razliku od sindikata zdravstva, ne vode se upravo zbog 'kratkovidnosti' vodstva školskih sindikata. Kratkovidnosti, o kojoj govorim, ne mogu pomoći naočale. Osobito ne one koje su gđi Šprem usfalile u studiju - zaključuje Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26