BITKA ZA VLAST

ZBOG HDZ-a PROPALA JEDINA ŠANSA DA SABOR DOBIJE PREDSJEDNIKA Most i SDP se dogovorili za Podolnjaka, HDZ ih odbio

Nakon što su u HDZ-u odbili podržati kandidata, Most je povukao prijedlog
Zagreb, 281115. Smiciklasova, Sjediste udruge Most.U sredisnjem zagrebackom uredu Mosta nezavisnih lista odrzao se sastanak Nacionalnog vijeca Mosta nezavisnih lista i saborskih zastupnika.Na fotografiji: Robert Podolnjak.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Propao je prvi pokušaj dogovora dvije velike koalicije na čemu uporno inzistira Most. Naime, jučer popodne iz SDP-ovih krugova su potvrdili kako su s Mostom dogovorili da danas na prvoj sjednici Sabora Most predloži Roberta Podolnjaka, profesora na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i istaknutog člana te stranke, za predsjednika Sabora. Tvrdilo se kako je i HDZ spreman stati iza tog prijedloga, no dogovor je propao navečer, nakon što je HDZ odbio podržati takav prijedlog. Naime, to je bio jedini uvjet Mosta - dat će svog kandidata samo ako se obje stranke slože oko toga.

- Konačnu odluku donijet ćemo prije sam sjednice Sabora, ali načelno nismo za ovakav dogovor. To ne znači da nećemo dati sve od sebe da se izbjegnu novi izbori. Ako se danas i ne izabere predsjednik Sabora, vjerujemo da će se pregovori oko formiranja vlasti nastaviti - doznali smo neslužbeno u HDZ-u.

SDP je tu ideju počeo plasirati početkom ovoga tjedna, dok je HDZ istaknuo svog kandidata za predsjednika Sabora, Željka Reinera.

Cjelodnevni program

Most je jučer u 10 sati održao sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj su raspravljali o odgovorima SDP-a i HDZ-a na reformske mjere kojima uvjetuju podršku novoj Vladi.

Nakon trosatnog sastanka, nešto poslije 13 sati, Mostova delegacija stigla je na Iblerov trg u središnjicu SDP-a gdje su se prvi put sastali s aktualnim premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. U Mostovoj delegaciji bili su predsjednik stranke Božo Petrov, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak, Ines Strenja Linić i Juro Martinović. Uz Milanovića su bili njegovi potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Milanka Opačić te predsjednica HNS-a Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednica Laburista Nansi Tireli. Pregovarači Mosta su malo prije 14 sati napustili središnjicu SDP-a, no novinarima nisu htjeli reći o čemu se razgovaralo na jednosatnom sastanku s čelnicima stranaka koalicije Hrvatska raste.

- Izjave će biti nakon sastanka u HDZ-u - kratko je poslije sastanka na Iblerovu trgu poručio Božo Petrov.

No, ni nakon sastanka s HDZ-om Petrov nije bio puno rječitiji. Sastanak u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma trajao je gotovo dvostruko dulje nego Mostov susret s predstavnicima koalicije Hrvatska raste. Počeo je u 15 sati, a prvi je iz zgrade izašao Božo Petrov oko 17.30.

Žele konsenzus

Prije davanja izjave pazio je da ne stoji ispred HDZ-ovih izbornih plakata.

- I s Domoljubnom koalicijom i s koalicijom Hrvatska raste vodili smo razgovore o identičnim temama i usuglašavali one prijedloge reformi koje smo ponudili. Vidjelo se da se obje strane s njima slažu. Druge teme su bile, naravno, način kako mi vidimo formiranje Vlade. To je ono što smo mi cijelo vrijeme zastupali. I dalje tražimo zajednički model, odnosno formiranje reformske Vlade konsenzusom obje strane. Treća tema bilo je ono što će se događati sutra u Saboru - rekao je Petrov i zahvalio. Na dodatna pitanja nije odgovarao, pa tako nije htio komentirati ni mogućnost da i SDP i HDZ podrže Mostova kandidata za predsjednika Sabora Roberta Podolnjaka.

SDP će podržati Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika Sabora, zaključak je svih zastupnika te stranke jučer na Iblerovom trgu. Iako iz HDZ-a stižu poruke da oni imaju svog kandidata, akademika Željka Reinera za čelno mjesto Sabora, u SDP-u misle kako će se oni predomisliti prije prve konstituirajuće sjednice koja počinje u 10 sati.

Podolnjak može biti izabran i ako to HDZ ne podrži jer će se glasati tajno, samo je pitanje hoće li ga Most predložiti ako HDZ to ne podrži. Mi ćemo dati svoje potpise za njegovu kandidaturu ako to Most bude želio - kaže visokopozicionirani SDP-ovac.

U Saboru će sutra biti 18 SDP-ovih zamjenika izabranih zastupnika koji su morali mandate staviti u mirovanje zbog nespojivih dužnosti, poput premijera i ministara. No, na sjednici će biti i cijela Vlada, ali umjesto njih glasat će njihovi zamjenici.

Glasački listići

Iako je Most tražio da se o predsjedniku Sabora glasa javno, to ne dopušta Poslovnik, pa će se, ako uopće dođe do te situacije, svaki saborski zastupnik pojedinačno izjašnjavati na glasačkim listićima. Ukoliko se ne izabere predsjednik, Sabor neće biti konstituiran, a dosadašnji predsjednik Josip Leko prekinut će sjednicu i sazvati je kada bude jasno tko ima većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 19:40