NEPRIMJERENE OPTUŽBE

Zbog izjava Mesića, Bajića i Sanadera država mora bivšem potpredsjedniku HFP-a isplatiti 150.000 kuna!

U međuvremenu je Peša dobio i zadovoljštinu i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Odštetu od 150 tisuća kuna dužna je isplatiti Republika Hrvatska bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Robertu Peši kojem su najviši državni dužnosnici svojim izjavama nakon "afere Maestro" povrijedili pravo na presumpciju nedužnosti, odnosno pravo da se svakoga mora smatrati nevinim dok mu se ne dokaže krivnja u skladu sa zakonom, piše Novi list.

Nepravomoćna je to presuda što ju je donio Općinski građanski sud u Zagrebu pred kojim je Pešu zastupala odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Pešino pravo povrijedili su tadašnji najviši državni dužnosnici, pa i predsjednik Stjepan Mesić. Tako je bivši ravnatelj policije Marijan Benko nakon uhićenja čelnika HFP-a, između ostalog, izjavio: 'Da bi popili kavu s vama i pustili vas u igru, u namještanje poslova za kupnju imovine iz HFP-a, bilo je potrebno platiti 50 tisuća eura'.

U međuvremenu je Peša dobio i zadovoljštinu i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu koji je spornom po pitanju presumpcije nedužnosti već ocijenio i izjavu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da su osumnjičeni bili nezasitno pohlepni.

Tadašnji premijer Ivo Sanader svoje viđenje slučaja, kojim je povrijedio Pešino ustavno i konvencijsko pravo iznio je 21. lipnja 2007. godine: 'U Fondu za privatizaciju posrijedi je bio organizirani kriminal'

Dan kasnije oglasio se i Mesić: 'Istraga o korupciji će se proširiti i na druge institucije, nije dovoljno riješiti samo Hrvatski fond za privatizaciju. On je centar korupcije'

Općinski građanski sud u Zagreb prihvatio je zaključak Europskog suda za ljudska prava koji je među ostalim naveo: '…Sud smatra da su ove izjave od strane javnih dužnosnika predstavljale izjavu o krivnji podnositelja zahtjeva i prejudicirale ocjenu činjenica od strane nadležne sudbene vlasti', piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:27