SPORNA ODREDBA

‘Zbog izmjene zakona odvjetnici više ne mogu na godišnji odmor. Zato sam se obratila Ustavnom sudu‘

Sporna je dostava putem e-maila jer odvjetnicima u roku od osam dana počinje teći rok za žalbe čak i ako su na odmoru

Višnja Drenški Lasan

 Ronald Gorsic/Cropix

Jesu li izmjene Zakona o kaznenom postupku iz 2022. godine odvjetnicima uskratile pravo na slobodne dane i godišnji odmor?

Odvjetnica Višnja Drenški-Lasan, koja se specijalizirala za kazneno pravo, tvrdi da jesu i zbog toga je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti dvaju zakonskih članaka, 49. i 45., Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a, a usto traži i privremenu mjeru kojom bi se obustavile sve radnje koje se na njima temelje.

Realno je da Ustavni sud prije ljeta neće odlučivati o pokretanju postupka ocjene ustavnosti pa je privremena mjera, prema ocjeni odvjetnice Drenški-Lasan, jedini način da odvjetnici koji rade u kaznenim predmetima ovoga ljeta uzmu godišnji odmor, a da njihove stranke zbog toga ne trpe štetu.

Prednosti i mane

Posrijedi su zakonske odredbe koje definiraju dostavu sudskih pismena putem informacijskog sustava. Sporni članak propisuje da sud odluke ili dopise odvjetniku šalje u sigurni elektronički poštanski pretinac. Istodobno sa slanjem odluke ili dopisa informacijski sustav primatelju na adresu elektroničke pošte šalje i informativnu poruku kojom ga obavještava o dostavi. Uz tu obavijest ide im i poruka da se dopisi smatraju dostavljenima istekom osam dana od dana kada su zaprimljeni u sigurnosni elektronički poštanski pretinac primatelja.

Ovaj način dostave je brži i sigurniji od dostave putem pošte ili sudskih dostavljača, ali mu je mana što prema njemu odvjetnici ne mogu planirati dane kada će uzeti odmor. Dostava obavljena putem informacijskog sustava smatra se neposrednom dostavom, odnosno presumira se da su odluka ili dopis dostavljeni neposredno osobi kojoj su upućeni. Svrha je ovih odredbi sprečavanje odugovlačenja postupka, no ispada da su one istodobno, kako ističe Drenški-Lasan, odvjetnicima oduzele pravo na tjedni i godišnji odmor.

Zakonodavac, kaže, nije predvidio razumni rok za preuzimanje pismena dostavljenih u elektronički pretinac odvjetnika, ni vrijeme za mirovanje rokova za dostavu presuda u elektronički pretinac branitelja tijekom srpnja i kolovoza kada većina sudaca, tužitelja, ali i svih u Hrvatskoj koristi godišnji odmor, a djeca imaju školske praznike.

Socijalna kategorija

"Godišnji odmor je socijalna kategorija te ulazi u grupu socijalnih prava. To je zakonom propisano razdoblje u kalendarskoj godini u kojem radnik može izbivati s rada s pravom na naknadu plaće radi obnove radnih sposobnosti", piše odvjetnica Drenški-Lasan u podnesku Ustavnom sudu, ističući kako Ustav definira Hrvatsku kao socijalnu državu.

Poziva se, međutim, i na međunarodne dokumente te presude Europskog suda za ljudska prava koje radniku jamče pravo na odmor. Ističe i kako odvjetništvo kao profesija ima posebnu ulogu u kaznenim postupcima s obzirom na to da se kao branitelji (po izboru te branitelj po službenoj dužnosti i branitelj na teret proračunskih sredstava) mogu pojaviti samo odvjetnici. Poziva se i na ustavnosudske odluke koje definiraju nezamjenjivu ulogu branitelja bez koje nema pravičnog suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:19