DISCIPLINSKA MJERA

Zbog izostanaka saborski zastupnici u pola godine kažnjeni sa 14.250 kn

Domišljaju se ispričnicama poput školaraca markiranata da opravdaju nedolazak na posao
 Damjan Tadić/Cropix

Otkad su prije pet godina na inicijativu Mosta uvedene disciplinske mjere kažnjavanja zastupnika - 150 kuna penala od zastupničkog paušala koji iznosi tisuću i pol kuna za nedolazak na svaku sjednicu - ne bi li ih se prisililo da rade svoj posao i dolaze na sjednice Sabora, te mjere nisu dale rezultate. Ali su dovele do nove prakse: da bi opravdali praznine u saborskim klupama i svoj nedolazak, zastupnici se domišljaju ispričnicama poput školaraca markiranata, a saborskim kuloarima kruži priča da si međusobno "štancaju" kartice. O tome svjedoči broj određenih kazni koje ne odražavaju stvarno stanje prečesto tragično prazne sabornice.

U studenom niti jedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka s plenarne saborske sjednice. Za nedolazak na neke od 12 dana plenarnih sjednica u prosincu kažnjeno je sedmero zastupnika, za što će platiti kaznu u ukupnom iznosu od 1200 kuna: Tomislav Okroša (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok), Romana Nikolić (Socijaldemokrati), Sanja Radolović (SDP), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i nezavisna Sanja Udović.

Većina njih, osim Sabljar-Dračevac koja je izostala dva dana i kažnjena je sa 300 kuna, nije došla jedan dan na sjednicu pa će im paušal od 1500 kuna biti umanjen po 150 kuna. Time se ukupni iznos kazni za zastupnike koji ne dolaze na sjednice u nepunih šest mjeseci zaokružio na 14.250 kuna.

Zahvaljujući epidemiji covida, zastupnici su sve do svibnja bili pošteđeni pravdanja izostanaka, a onda ih je kažnjeno 20, da bi se broj u lipnju i srpnju prepolovio, pao na devet, u listopadu potonuo na troje, u rujnu na jednog, u studenom niti na jednog. Zastupnici koji ne dođu na sjednicu imaju se pravo opravdati objektivnim razlozima, bolešću, smrtnim slučajem u obitelji, odlaskom na sud ili društvene skupove, sjednice općinskih i gradskih vijeća... Sudeći po sabornici, te izvanredne okolnosti često ih onemogućuju u njihovu redovnom poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:06