RECEPT ZA UŠTEDU

ZBOG JEFTINOG GORIVA, MESA I CIGARETA, SVE VIŠE HRVATA IDE U ŠOPING U BiH Mjesečno se može uštedjeti stotine kuna, donosimo usporednu analizu cijena

Ilustracija
 Denis Jerković / Hanza Media

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču psihološkoj granici od deset kuna po litri, sve više hrvatskih građana, posebice onih koji žive na pograničnim područjima, spremnike svojeg automobila puni u susjednoj BiH. Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redoviti posjetitelji benzinskih crpki s druge strane granice. Osim goriva, preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete.

Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj. Zbog toga neka vozila imaju probleme, ali niža cijena ruši sve barijere, pa se tako, primjerice, na punom spremniku goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune, što nije malen iznos u vremenu sveopće besparice kada se svaka kuna važe.

Kod dizela manja razlika

Naime, najtraženiji eurosuper 95 s druge strane granice stoji 2,01 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,04 kn, dok je u Hrvatskoj 9,70 kuna. Dakle, cijena je u Hercegovini niža oko 1,66 kuna po litri benzina. Eurosuper plus 98 u Hercegovini je 2,05 KM (8,20 kuna) dok je kod nas 9,98 kuna. Međutim, nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini zapada 1,96 KM (7,84 kn) dok je njegova cijena na Ininim benzinskim crpkama u Hrvatskoj 8,90 kuna. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da sve više vozača spremnik automobila puni s druge strane granice.

Iako na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice nema gužvi, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijega goriva u BiH, ponovno je počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu. Osim goriva, kupuju se i sir, meso, suhomesnati proizvodi te roba široke potrošnje, jer kupovina preko granice se i te kako isplati poglavito kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici.

Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupjele u hercegovačkim dućanima za prosječno jednu kunu po kutiji, a kako najavljuju iz Federalnog ministarstva trgovine, uskoro slijedi i povećanje cijene goriva. Bez obzira na to što će gorivo poskupjeti, cijena će opet biti niža nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci spremnik svojeg automobila pune preko granice, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2021 12:54