KOJI JE STAV CRKVE?

'Zbog Konvencije se neće braniti pričest, ali vjernici će vidjeti tko ih zastupa'

Damir Stojić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Hrvatski biskupi nisu razmatrali mogućnost da se političarima koji glasaju za Istanbulsku konvenciju zabrani pristup svetim sakramentima, ali od njih jasno očekuju da, kao vjernici, drže do Crkve i njezina nauka. Od svih vjernika, pa tako i onih koji su političari, očekuje se da prate što naučava Crkva, što propovijeda Papa, a što govore biskupi. Oni, pak, koji prihvate krive nauke, primjerice o rodnoj ideologiji, sami sebe isključuju i odstupaju od onoga što naučava Crkva.

Ovo je sukus razmišljanja nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koje je iznio u emisiji “Otvoreno” u četvrtak, u kojem je indirektno poručio svim saborskim zastupnicima koji budu digli ruku za ratifikaciju Istanbulske konvencije da se na neki način sami isključuju iz Crkve.

Vrlo je teško očekivati da će Crkva bilo kojeg političara isključiti iz svojih redova zbog podrške Istanbulskoj konvenciji, kažu nam brojni svećenici s kojima smo jučer razgovarali, i to iz vrlo jednostavnog razloga.

Naime, Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji dokument je koji u svojoj ideji podržavaju i sami biskupi kojima je, pak, sporan dio koji govori o rodu, odnosno prema njihovom tumačenju o rodnoj ideologiji, a koji je pak vrlo jasno napao i sam papa Franjo.

- Dakle, ovaj dokument, hajmo to vrlo blagonaklono reći, još nije dovoljno protumačen i čeka se da papa Franjo javnosti kaže svoje stajalište o Istanbulskoj konvenciji. S druge strane, mnogi koje smo znali vidjeti u crkvama i na pričesti digli su ruku za Zakon o pobačaju iz 1978. godine i nikome se ništa nije dogodilo. A vrlo je jasno stajalište Katoličke crkve o pobačaju. Tu nije bilo nikakvih dilema i nisu se čekala nikakva dodatna objašnjenja samog Pape - kažu naši sugovornici.

Don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan, jučer nam je kratko objasnio kako odluku o tome smije li netko pristupiti pričesti ili ne donosi mjesni biskup prema 915. i 916. članku Kanonskog prava.

- Osobno smatram da nas političari svjesno lažu. Pogotovo oni iz HDZ-a. Smatram da su licemjeri u cijeloj ovoj priči. Jedno pričaju, a drugo rade. No što god učinili, mislim da će i dalje moći na svetu pričest. Iskreno, sumnjam da će biskupi nekome zabraniti da idu na pričest. Znate, Crkvu još zovemo Majka Crkva i ona kao majka uvijek u ljudima vidi dobro, a ne zlo - kratko nam je rekao don Stojić.

Naši drugi sugovornici smatraju kako pokretanje priče o tome hoće li se neki sad moći pričestiti ili ne ako glasaju za Konvenciju, banalizira cijelu situaciju.

- To je jedan spin koji je nepotreban za ovu priču. Pravi vjernici će jasno nakon glasanja o ratifikaciji Konvencije znati tko ih predstavlja, koga su birali i neka im to posluži kao filter za sljedeće izbore - ističu naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:16