PROCES U OSIJEKU

Zbog Mamićevog manevra već sedmi puta odgođen početak suđenja za kriminal u Dinamu

Mamić je opozvao punomoć svom odvjetniku Veljku Miljeviću, zbog čega mu je šef Županijskog suda imenovao branitelja po službenoj dužnosti
Veljko Miljević i Zdravko Mamić (arhiva)
 Emica Elvedji/Cropix

Kao što smo i najavili opet je, već sedmi put, odgođen početak suđenja Zdravku Mamiću i još šestorici optuženika koje USKOK tereti da su iz Dinama nezakonito izvukli 144 milijuna kuna, a klub oštetili za ukupno 200 milijuna kuna.

Razlog je činjenica da je Mamić u petak opozvao punomoć svom odvjetniku Veljku Miljeviću, zbog čega mu je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban imenovao branitelja po službenoj dužnosti.

Novi branitelj Mario Vrabac, pak, očekivano je zatražio vrijeme za upoznavanje s optužnicom i spisom. Inače, kao razloga za opoziv punomoći Miljević je na dvije i pol stranice naveo argumente koji se tiču, po njegovom mišljenju, nezakonite presude, nezakonite odluke optužnog vijeća, nezakonitog rješenja o određivanju suđenja u odsutnosti...

- U tom podnesku su navodi koji su poznati odavno, neki već dvije i pol godine, neki unazad nekoliko mjeseci, a ne od prije tri dana kada je punomoć opozvana - rekao je Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća.

Vrabac, koji je rješenje o postavljanju za službenog branitelja i optužnicu primio neposredno pred početak rasprave, pozivajući se na opsežnost spisa koji ima 67.000 stranica te svoje brojne, ranije preuzete obveze i kaznene predmete na kojima radi, zatražio primjeren rok.

- Taj rok bio bi isti onaj kojeg je imala i optužba za vođenje istrage i podizanje optužnice, odnosno minimalno rok kojeg je imalo sudsko vijeće za pripremu prije zakazivanja rasprave – kazao je Vrabac, iako je bio svjestan da mu sud neće odobriti toliki rok.

- Prisiljeni smo prihvatiti prijedlog bez obzira na osnovanost ili neosnovanost otkazivanja punomoći. Rekao sam i ranije da će na prvoj raspravi biti očitovanje o krivnji i za to ne treba neka posebna priprema. Zato novu raspravu zakazujemo za 3.3.2021. Isto tako, ukoliko bude novih otkazivanja punomoći braniteljima optuženih, predložit ćemo predsjedniku Suda da svim optuženicima postavi branitelje po službenoj dužnosti koji će imati svojstvo branitelja u isto vrijeme kada i izabrani branitelji – kazao je Mitrović.

Inače, ovaj put su došli svi optuženici, pa tako i Mario Mamić, koji je prošli put izostao zbog išijasa dobivenog u Dubaiju.

Na pitanje suca Mitrovića je li dobro, odgovorio je: „Jesam“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:54