POSLOVNA PROPAST STIPE GABRIĆA

Zbog naplate duga prodaju se zemljišta Jambo prometa, jedina imovina tvrtke

 Denis Jerković / Cropix /

ZAGREB - Stečajni upravitelj Jambo prometa, proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jamba, predao je izvješće o gospodarskom stanju tog dužnika prema kojem ukupne obveze iznose čak 24,8 milijuna kuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlaže vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž.

U izvještaju stečajnog upravitelja Krešimira Peroša navodi se i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune.

U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a obveze prema državi - neplaćeni porezi i doprinosi iznose 1,9 milijuna kuna. Dug prema dobavljačima, prema izvješću, većinom se odnosi na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.

U izvještaju se ističe i da je tvrtka Jambo promet d.o.o osnovana 1999. do kada je poslovala pod imenom Klada promet d.o.o. te se bavila trgovinom prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima.

Navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010. a djelovala je u unutar grupe društava kojima je osnivač Stipe Gabrić, a najznačajnija Jambo d.o.o.

Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015. a u trenutku otvaranja stečaja u veljači Jambo promet nije imao niti jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna.

Izvještajno stečajno ročište Jambo prometa zakazano je za 2. svibnja.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:43