BOJKOT VIJEĆNIKA

Zbog nedostatka kvoruma je prekinuta sjednica splitskoga Gradskog vijeća

Sjednica je kasnila gotovo dva sata zbog usklađivanja dnevnog reda, a počela je bez obzira na izostanak vijećnika iz HGS-a
 Paun Paunović/Cropix

Zbog nedostatka kvoruma, u utorak je prekinuta sjednica splitskoga Gradskoj vijeća koju su bojkotirali vijećnici Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma, a prije rasprave o točkama o promjeni Prostornoga i Generalnog urbanističkog plana sa sjednice su otišli i oporbeni vijećnici.

Sjednica je kasnila gotovo dva sata zbog usklađivanja dnevnog reda, a počela je bez obzira na izostanak vijećnika iz HGS-a jer su kvorum osigurali oporbeni vijećnici.

Međutim, prije točaka dnevnog reda o izmjenama Prostornoga i Generalnog urbanističkog plana oporbeni vijećnici tražili su stanku nakon koje se nisu vratili.

Predsjedatelj Domagoj Marojević (HDZ) rekao je kako je nazočno 14 od 35 gradskih vijećnika, što nije dovoljno za kvorum pa je sjednica prekinuta.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara izjavio je kako će potez oporbenih vijećnika koji su srušili kvorum "neki nazvati kukavičlukom, mešetarenjem ili neprincipijelnošću".

"Učinio sam sve da pokrenemo izmjene i dopune GUP-a te da pokrenemo ovaj grad, koji punih 15 godina stoji blokiran, a blokira ga Kerum i njegovi”, istaknuo je Krstulović Opara.

Željko Kerum na svojoj je Facebook stranici optužio HDZ za blamažu.

"Koji blam HDZ-a, stranka koja je poznata po stezi, koja je najjače članove potjerala zbog sitnih prigovora sada popušta Opari i postaje talac njegovim spekulacijama i lažima", istaknuo je Kerum.

Oporbeni vijećnici ocijenili su pak u svojim izjavama da je današnja sjednica splitskoga Gradskog vijeća igrokaz vladajuće koalicije HDZ-a i Kerumova HGS-a kako bi se prije lokalnih izbora razdvojili, a nakon njih ponovno nastavili zajedno.

Istaknuli su kako ne žele sudjelovati u trgovini između HDZ-a i Keruma.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) tužio je jučer, uoči sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnika Krstulovića Oparu Upravnom sudu navodeći kako je njegova odluka o sazivanju sjednice "nepravilna i nezakonita" jer je on (Stanišić) sazvao sjednicu u "zakonom određenom roku".

Krstulović Opara opovrgnuo je optužbu tvrdeći kako je današnju sjednicu sazvao poštujući Poslovnik o radu Gradskog vijeća.

Prvobitno je Stanišić bio sazvao sjednicu splitskoga Gradskog vijeća za 15. travnja, ali bez točaka dnevnog reda o izmjenama Prostornoga i Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje je Krstulović Opara uvrstio u dnevni red u svojem pozivu za današnju sjednicu.

Krstulović Opara tvrdi kako je 12 vijećnika prije tražilo i od Stanišića da sazove sjednicu Gradskog vijeća s točkama dnevnog reda o izmjenama Prostornoga i Generalnog urbanističkog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22